Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedenborg stal showen - igen

Annons

Kurt Josefsson (bop) var ytterst irriterad på Swedenborg:

- Skattepengarna som det här pajaseriet kostar hade nog räckt till att finansiera Swedenborgs idé om en slalombacke på Högberget, fräste Josefsson.

Fullmäktigemötet startade vid 13-tiden och höll på i över fyra timmar.

De 45 ledamöterna kunde kvittera ut 172 kronor var för den första timmen och 86 kronor ytterligare för varje påbörjad timme.

Det som Josefsson liknade vid ett pajaseri började med val till kommunrevisionen. Ken Swedenborg nominerade sig själv till kommunrevisor men blev nedröstad. Sådant tar dock tid.

Den borgerliga alliansen tog strid för att oppositionen och Margareta Gard (m) skulle få ordförandeposten i kommunrevisionen. Ken Swedenborg förklarade efter den omröstningen att han röstat på Gard då han följer samma princip som man kör i landstinget där revisionen leds av oppositionen.

Alliansen fick 18 röster för Gard vilket betyder att ett par i majoriteten röstade på oppositionen.

- Jag tror att det var ett par från vänstern, gissade Warren Willey (mp) som sa att han röstat på socialdemokraten Torbjörn Strandberg.

Det var oro i s-leden då socialdemokraterna själva trodde att ett par av dem inte följt partilinjen.

-Att oppositionen leder revisionen är principiellt viktigt, det är ett renlighetskrav och sund förnuft, sa HG Persson (m).

Det tyckte inte Per Erik Granström (s) som påpekade alliansen i riksdagen beslutat att leda revisionen. Roger Stål (s) konstaterade att i kyrkan i Ludvika så var det tidigare borgerlig majoritet och bara borgerliga revisorer.

- Alliansen vill framställa oss som betongklumpar. Det här med maktfullkomlighet beror på, konstaterade Stål.

Sedan fortsatte mötet med att Swedenborg först nominerade sig till kommunstyrelsen och när inte det gick, till ersättare i kommunstyrelsen.

40 minuter senare och med två val avgjorda summerade fullmäktiges ordförande Leif Pettersson (s) tillställningen:

- Så då har vi fått ihop en hel kommunstyrelse.

Swedenborg fortsatte med att nominera sig till ersättare i kultur - och fritidsnämnden och till slut nominerade han sin partivän Ingrid Gester till ledamot i social- och utbildningsnämnden. Samma klena resultat i alla omröstningarna, en enda röst.

Alliansen och majoriteten hade innan valen haft extra gruppmöten och gjort upp hur man skulle eliminera Ken Swedenborg.

- Vad jag gjorde var att markera missnöje med det röda och det blåa laget. Ingen vill sätta sig i en diskussion med folkkampanjen för sjukvården. Jag tycker att det visar på bristande respekt för väljarna, det är odemokratiskt att helt stänga ute ett litet parti. Det är omoraliskt att de behandlar oss som om vi vore nationaldemokrater, sa Swedenborg som konstaterar att han är utfryst.

Ken Swedenborg är envis. Han lämnade under fullmäktigemötet in fyra motioner. En om den hotade gospelkören i Ludvika församling som leds av Eva Holma, en om Bertil Bratts idé om slalombacken på Högberget, en om en ungdomsgård för unga under 15 år, och den fjärde om bättre möjligheter till korttidsboende för äldre och handikappade.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons