Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swebus halverar trafiken via Ludvika

Annons

Den officiella förklaringen till den drastiska neddragningen av expressbusstrafiken på turen Karlstad-Ludvika (med fortsättning till Falun) är att resandeunderlaget har minskat och är för dåligt.

En uppgift vill göra gällande att det gått så långt att linjen är olönsam.

- Resandet har minskat, och samtidigt har vi ju ett avkastningskrav, bekräftar Jan Hengärde, produktionschef vid Swebus Express i Karlstad.

- Och under de senaste 1,5 åren har det varit en märkbar nedgång.

-Vad som händer nu är att vi minskar en viss mängd på vardagar men kör i lika stor omfattning som tidigare under fredagar och söndagar, fortsätter han.

Enligt vad tidningen erfar försvinner bland annat norrgående kvällsturen, med avgångstid 17.10 från Karlstad, alla dagar utom fredagar och söndagar.

Det är den turen som, måndag-torsdag, nu körs parallellt med tågen på Genvägen med avgångstid 17.12. Tåg och buss kommer sedan till stationerna i Grängesberg och Ludvika nästan samtidigt vid 20-tiden.

Det är inte otänkbart att Genvägentågen kan ha tagit marknadsandelar från expressbusstrafiken.

- Naturligtvis så har tåget plockat ett visst antal resenärer, tillstår produktionschefen.

- Men bussresandet går upp och ner beroende på konjunkturerna och annat som också påverkar, tror han.

Men från den 27 mars är det således slut med "kappkörningen" med tåg och landsvägsbuss mellan Dalarna och Värmland. För kollektrivresenärerna, som reser från Karlstad till Västerbergslagen och vidare norrut, blir Genvägentåget det enda återstående alternativet ovan nämnda vardagar.

Paradoxalt nog kommer beskedet från Swebus Express mitt i de nu mycket känsliga förhandlingarna om tågtrafikens vara eller icke vara efter den 17 juni.

På fredagar och söndagar har emellertid expressbussarna hygglig beläggning och då planeras enligt uppgift inga inskränkningar i trafiken.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons