Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT öppnar Sälenredaktion

Annons

Det blir en enmansredaktion, den andra i sitt slag (det finns en sen tidigare i Wilhelmina), och den kommer att bemannas av Patrik Qvicker. Man kommer att använda sig av helt ny teknik och nya arbetsmetoder.

Enmansredaktioner är en helt ny företeelse för SVT men brittiska BBC och norska NRK arbetar på det här sättet på många platser och de utbildar journalister som även ska klara fotografering.

Patrik Qvicker bor sedan flera år tllbaka i Rörbäcksnäs och han har tidigare pendlat mellan arbetsplatsen vid Gävle-Dala i Falun och hemorten.

Ursprungligen kommer han från Transtrand och hans arbetsområde blir nu hela norra Dalarna.

Patrik Qvicker började sin journalistiska bana för 17 år sedan och har bland annat varit lokalredaktör för Dala-Demokraten i Smedjebacken under ett par år innan han var med om att starta SVT Gävle/Dala 1994.

De senaste åtta åren har han arbetat i redaktionsledningen och fördelat arbeten till andra och nu tar han ett steg tillbaka på karriärstegen då han blir något av lokalredaktör, men för SVT i norra Dalarna.

Men Patrik Qvicker berättar att han aldrig varit intresserad av en karriär.

- Hade jag varit det hade jag aldrig flyttat till Rörbäcksnäs för fyra år sedan. Och det var jag som ville flytta. Jag var den drivande kraften, inte min fru som är från Rörbäcksnäs, poängterar Patrik Qvicker.

- Hade jag varit karriärlysten hade jag flyttat till Stockholm. Visst ser jag fram mot att slippa de långa pendlingsresorna till Falun, och att redaktionen förlagts till Sälen beror bland annat på att de tekniska förutsättningar som krävs finns i Sälen, säger Patrik Qvicker.

Den nya SVT-redaktionen är inrymd i den gamla kommunbyggnaden vid skolan i Sälens by.

- Vi har länge varit på det klara med att det är mycket långt från Falun när man skall bevaka norra Dalarna där det händer en hel del inte minst vintertid med den enorma vinterturismen som finns och på det här sättet kommer man att ha kortare till händelser som inträffar i norra Dalarna, säger den nye videojournalisten Patrik Qvicker.

- Att sköta den här enmansredaktionen för norra Dalarna kommer naturligtvis att bli en utmaning för mig men redan nu känner jag att det här kommer att passa mig perfekt, säger Patrik Qvicker.

Sälenredaktionen kommer att invigas officiellt av SVT:s vd Christina Jutterström måndagen 2 januari.

Vid invigningen kommer också Gävle-Dalas nya redaktionschef Malin Rogström och platschefen vid SVT Falun Per Strid att finnas på plats.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons