Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svischande, knirkande runt Siljan

Annons

Efter en liten stund närmar sig ett annat ljud, ett svischande, fräsande ljud. Det är den första klungan av cyklister i Siljan Runt som närmar sig. Inom några sekunder är de där och lika snabbt försvinner de med orörliga ansikten bakom de mörka solglasögonen, i sina färggranna och åtsmitande dräkter och mycket fokuserade på målet; att förbättra tiden från i fjol med hjälp av en perfekt lagkörning.

Sedan går det en halvtimme, tre kvart. Då kommer nästa ljud. Det är lite mer knirkande, lite mer lågvarvigt och dessutom hörs röster.

- HerreguÕ vaÕ vackert, hojtar de till varandra och tittar ut över Orsasjön och bergen i väster.

Några stannar och dricker.

- HerreguÕ va vacket det är, säger de igen.

Sedan rullar de småpratande vidare. Några tar den korta vägen över Mora till målet i Sollerön. Andra ska fortsätta mot Rättvik och Leksand för att utföra det stora mandomsprovet.

- 2 093 åkare kom till start av nära 2 250 anmälda, berättar en trött men mycket glad Bertil Pellas som är tävlingsledare för Siljan Runt.

Han är glad för att vädret var så bra, för att det inte blåste särskilt mycket, för att så många åkte och för att de flesta tog sig i mål.

- Det har gått jättebra i år. Det var en mindre incident efter Garsås, då några krokade ihop och gick i backen. Jag tror att de fick åka till lasarettet för att plåstras om, men det var inget allvarligt, säger Bertil.

Årets upplaga av Siljan Runt hade en del att konkurrera med. Motorcyklister från när och fjärran körde det sedvanliga rallyt, med manifestation mot våld, runt Siljan. I likhet med tidigare år åkte de, i alla fall de flesta, i motsatt riktning så att det inte skulle behöva bli trängsel med trampcyklarna på samma sida.

Ett större antal veteranmopedister körde runt Orsasjön samtidigt, men också de kunde samsas broderligt och systerligt om vägutrymmet. En tilltagande semestertrafik bidrog också till att göra vägarna runt Siljan och Orsasjön rätt livliga under lördagen.

Vid 13.30-tiden lämnade de sista cyklisterna kontrollen i Garsås, ovanligt tidigt, och därefter utbröt det stora lugnet runt Orsasjön och Siljans norra halva.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons