Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges utsläpp minskar mer än EU:s

Annons

Sveriges koldioxidutsläpp ska minska med minst 30 procent till 2020, enligt miljöminister Andreas Carlgren (c). Det är ett mer ambitiöst mål än de 20 procent som EU-ländernas miljöministrar enades om i februari.

Carlgren säger att siffran 30 procent är den ambitionsnivå som regeringen bestämt sig för.

Carlgren väntar dock på vetenskapliga rådets slutrapport som kommer i september. Först därefter är det möjligt att gå in på olika detaljer. Det står dock klart att en rad tuffa åtgärder kommer att krävas om målet ska nås.

Även en kilometerskatt kan bli aktuell men där vill Carlgren vänta på den parlamentariska beredningen säger när den blir klar efter årsskiftet.

Flygets utsläpp har diskuterats mycket senaste tiden. Men Carlgren varnar lite för att göra flyget till en symbol i frågan.

Carl|B Hamilton, folkpartiets klimat- och energitalesman, ser positivt på miljöministerns tuffare utsläppsmål. Men han betonar samtidigt vikten av att växthusgaserna bekämpas globalt.

Enligt Hamilton är koldioxidhalten i atmosfären nästan helt beroende på u-länderna där utsläppen kommer att öka kraftigast de kommande åren.

TT

Mer läsning

Annons