Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigeritten 2005 har nått Dalarna

Annons

På den enkla lägerplatsen skymtar en bredbrättig cowboyhatt. En man står på sina knän skyddade av chaps, boskapsfösarens typiska skinnplagg som skyddar mot taggiga buskar och skallerormar.

En svag doft av kaffe når betraktaren. Under brättet syns ett gråvitt helskägg. Han är sysselsatt med kvällsmålet.

Ur buskagen dyker ytterligare en cowboy upp, brunbränd med några dagars skäggstubb. Han har den typiska rullande gång som skvallrar om många mil i sadeln.

Han bär en skinnhatt. Brättet är smalare än hos den andre. Ett par fjädrar sticker upp från det flätade hattbandet.

Det är lugnt och stillsamt. Solen har nyss sänkt sig bakom grantopparna. Kvällshimlen är röd och löftesrik. Regn har sällskapet fått nog av. Nu vill de ha sol under resten av den närmare 300 mil långa resan.

Bilden är som hämtad från en westernfilm. Det som kanske saknas är boskapens råmande. Och på en ung tall hänger en digital termometer... ?!

Äventyrarna Jörgen Schwartz och Håkan Ask från Halland bjuder på sina allra bredaste leenden.

- Den satte jag bara upp på skoj, påpekar Jörgen och checkar av temperaturen.

Knappt nio plusgrader. Inte mycket till sommar för att vara den 6 juni. Att natten blir kall råder det ingen tvekan om.

Det bekymrar inte grabbarna. De ser fram emot att få krypa ned i sovsäckarna och slumra in den första natten i Dalarna under bar himmel. Den senaste dagsetappen blev i längsta laget, runt fem mil.

- Men vi hittade ingen bra plats att stanna på, förklarar Jörgen.

Hästarna, Jörgens arab Sergeant (som kallas för Schassen) kommer nyfiken fram till lägrets lilla enkla kök. Han motas bort av Håkan som svarar för kockandet.

Strax efter vill även hans egen häst, Apache, kolla läget. Regeln är dock densamma, inga hästar i köket.

Den lilla sänkan på ett hygge mellan de två finnmarksbyarna Bringsjöberg och Abborrberg duger bra för dessa 60-åringar som den 1 maj klev upp i sadlarna vid Sveriges sydspets, Smygehuk.

36 dagar och närmare 100 mil senare har de passerat gränsen till Dalarna. Därmed har de också avverkat 119 av de 291 ruttpunkter som finns inmatade i GPS:en. Nu återstår någonstans mellan 150 och 200 mil innan de är framme vid sitt slutmål uppe i norr, Kilpis-järvi och det berömda Treriksröset.

När de når fram vet de inte exakt. Men hela ritten är beräknad att ta tre till fyra månader. Och då har de klarat av något som ingen i modern tid har lyckats med - att rida genom hela Sverige på längden.

Det sägs att en fransman har försökt men misslyckades.

Jörgen och Håkan har dock inga som helst funderingar på att avbryta. Det vore som att slänga bort fyra år. Så länge tjatade nämligen Håkan på Jörgen att de skulle genomföra "ridturen".

Äventyret har blivit en sorts angenäm vardag, befriad från de krav som den vanliga vardagens rutiner och måsten ställer.

Varje ny dag ställer dock kravet att basbehoven ska tillgodoses. Som att hitta bete till hästarna, en bra plats för natten, och förstås lite i magen för människorna.

Landets södra del har överväldigat Jörgen och Håkan. Ingen hade kunnat drömma om att svenskarna är så gästfria. Den massmediala uppmärksamheten har visserligen varit en god draghjälp.

I stort sett hela södra Sverige har formligen omfamnat sällskapet. I vissa fall har människor propsat på att de ska stanna till.

Jörgen och Håkan har sett landet från insidan. De har passerat och besökt platser som Länghult, Hannabad, Reftele, Bet, Lämås. Namn som folk längre norrut aldrig hört talas om.

Motivet för deras långa äventyr är inte att propagera för någon stor "sak". Istället handlar det om två grabbar som envist hävdar att de är i sina bästa år och vill som Kevin Costner i filmen "Dansar med vargar" uppleva det storslagna innan det är för sent.

Såväl Jörgen som Håkan är erfarna ryttare. De är båda företagare i hästbranschen, Jörgen som hästtränare och Håkan med turridning och westernbutik.

Därmed appliceras också summan av deras kunskaper i ett äventyr som hundratals av landets invånare får direktkontakt med.

Och sannolikheten är stor att gossarna får massor av nya vänner för resten av livet.

Efter Bringsjöberg är i alla fall byn Kullen nästa anhalt. Där ska hästar och ryttare vila ut i några dagar. Hit anländer också Charlie Blomkvist från Hjo, hovslagare och tidigare Sverigemästare i westerndiciplinen roping.

Därefter väntar Dalarna och resten av Sverige.

Fotnot: Fortsättningen av resan kan följas på: hello.to/soft_training

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons