Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrat pressad i fullmäktige

Annons

Det hela började med att Margareta Jansson (v) argumenterade för att ekonomiskt säkra projekten Vägen till arbete och Invandrarvägen till arbete, även efter att de avslutas vid nästa halvårsskifte. I det sammanhanget vände hon sig direkt till sverigedemokraterna.

- Historien är full av exempel på hur vi behövt utländsk arbetskraft och kunskap. Nu tar vi emot flyktingar i Orsa och ni sverigedemokrater säger ingenting. Ni ser bara tyst på vad som sker.

Solveig Baudins svar på den direkta frågan blev:

- Sverigedemokraterna i Orsa driver lokala frågor. Invandrar-frågan får ni andra partier sköta. Vi koncentrerar oss på arbetstillfällen, vård och omsorg.

Arne Grahn (m) hakade på flyktingdebatten.

- Det är en fråga som vi måste diskutera här i fullmäktigesalen. Om vi inte gör det, riskerar vi att bana väg för främlingsfientliga partier.

Olle Jobs (fp) konstaterade att det är angeläget att hjälpa ensamstående flyktingbarn, innan Mikael Thalin (c) riktade sig direkt till Solveig Baudin.

- Jag tycker att du ska tala om din inställning i flyktingfrågan. Jag tycker att du "mörkar".

Solveig Baudin överraskade i sitt svar.

- Främlingsfientlighet existerar inte i vårt parti, utan det är ett påhitt av media. Jag har själv gått i skolan med iranier. Jag bor också i samma hus som en kille från Afrika. Ibland hjälper han mig att bära upp mina matkassar och jag ser honom som en god människa. Med andra ord har jag ingenting emot invandrare.

Mikael Thalin konstaterade att Solveig Baudin därmed inte tycker lika som sverigedemokraterna på riksplanet. Olle Jobs fyllde på med att det är olyckligt att sverigedemokraterna är representerat i kommunfullmäktige.

- Faktum är att det var fler i Orsa som röstade på sverigedemokraterna, än på folkpartiet i senaste valet. Sverigedemokraterna har ett partiprogram, och nu måste de som röstade på henne tänka, om hon ska vara kvar i partiet.

Jonas Persson (v) ställde den sista frågan till Solveig Baudin och undrade rakt ut varför hon var med i sverigedemokraterna.

Solveig Baudin svarade att det var när bland annat Fadime mördades i ett så kallat hedersmord, som hon gick med i partiet.

- Jag ställde mig frågan: "Vad är det för land, där man mördar sina egna". Det var då jag bestämde mig för att gå med i sverigedemokraterna.

Det var inte enbart Olle Jobs som funderade över hur sverigedemokraternas väljare i Orsa skulle ställa sig till Solveig Baudins förklaringar. Flera ledamöter menade att hon begått politiskt självmord och att hennes ställningstagande strider mot sverigedemokraternas partiprogram för Orsa kommun.

Partiprogrammet finns med på hemsidan sverigedemokraterna.se och där sägs bland annat:

"Orsa kommun ska upphäva avtalet med Migrationsverket.

Stopp för asylmottagningen.

Äldreomsorg, sjukvård, skola och friluftsliv tvingas till omprioriteringar och besparingar för att omfördela resurser till invandrare som har svårt att integreras i samhället.

En invandringspolitik som bygger på assimilering framför mångkultur innebär att det ställs krav på invandrarna.

Motverka det mångkulturella samhället.

Nej till religiösa klädesplagg.

Vid kommunens skolor och arbetsplatser måste vi vårda svenska traditioner.

Mångkulturen ska förpassas då den ej är förenlig med vår svenska historia och kultur.

Den ökade andelen muslimer inom Orsa kommun innebär en prövning. "

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons