Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vill svartlista miljöbovar

Annons

Vid ett möte med sin polske kollega på måndagen ska miljöminister Andreas Carlgren (c) begära fram en svart lista över anläggningar som släpper ut särskilt mycket miljöfarliga ämnen i Östersjön.

Polen är i år ordförandeland i Helsingforskommissionen (Helcom). Vid ett ministermöte i Kraków i november ska Helcoms medlemmar, de nio Östersjöländerna och EU, besluta om en ny, långsiktig aktionsplan för bättre miljö i Östersjön.

Därför ska Carlgren på måndagen besöka sin kollega Jan Szyszko, bland annat för att diskutera listan Sverige vill ha.

TT: Var ligger problemen i att få den?

Syftet med listan, säger han, är att följa att utsläppen minskar tillräckligt fram till 2021, aktionsplanens målår. Ett annat syfte är att peka ut miljöbovar som måste åtgärdas, exempelvis genom bilateralt stöd eller EU-pengar.

Carlgren ska vid mötet också fortsätta driva svenska tankar om att bygga upp ett system med kvoter och handel med utsläppsrätter för fosfor och kväve i Östersjön.

Vidare, säger Carlgren, finns ökat stöd i EU för reglering av fosfathalterna i tvättmedel och rengöringsmedel med sikte på ett totalförbud. I en utredning som blev klar i januari sade dock svenska Kemikalieinspektionen nej till ett förbud.

Sverige vill också få till ett förhållandevis bindande regelverk för länderna i Helcoms aktionsplan.

TT

Mer läsning

Annons