Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige värnar inte svenskar

Annons

Sverige är näst sämst i EU på att värna medborgarnas personliga integritet, enligt den internationella rapporten "Privacy & Human Rights".

Och detta redan innan regeringens förslag att övervaka vad svenskarna skickar i den elektroniska posten.

Bara Storbritannien har ett sämre skydd enligt rapporten.

Medborgarrättsorganisationer i USA och Storbritannien har skrivit rapporten som granskar 70 länder i hela världen.

Till sin hjälp har organisationerna Privacy International och Electronic Privacy Information Center haft 200 experter. Rapporten är 1 200 sidor lång.

Rapporten värderar 13 olika parametrar på en skala från 1 till 5: Grundlagsskydd, skydd i vanlig lag, tillämpning av lagarna, telekomavlyssning, övervakning av arbetsplatser, identifiering via till exempel personnummer, kameraövervakning, hur länge datatrafik sparas och så vidare.

Alla 25 EU-länderna rankas. På den rankingen hamnar alltså Sverige på näst sista plats.

Datainspektionens tidskrift Direkt har läst rapporten och kan konstatera att när det gäller till exempel "insamling av data om telekommunikation" låg Sverige i botten med betyget 1 med kommentaren "omfattande övervakning, bland de sämsta när det gäller tillämpning".

Sammantaget fick Sverige snittbetyget 2,2 när det gäller respekt för personlig integritet inom de 13 områdena. Därmed hamnar vi, enligt Direkt, i kategorin "Ideliga misslyckanden att upprätthålla skyddsåtgärder".

Skälet till att Sverige hamnar så långt ner på listan beror på flera saker, enligt Datainpektionens tidning. Vi har varit drivande inom EU när det gäller att samla in och spara uppgifter om privat kommunikation. Våra personnummer betraktas dessutom med misstänksamhet från andra länder.

E-förvaltning, omfattande kontroller av bidragsfusk där myndigheter byter information med varandra och vi var tidigt ute med antiterroristlagar, DNA-register och liknande.

"Det är bara att konstatera att omvärlden inte har särskilt höga tankar om vårt integritetsskydd och vår övervakning av medborgarna", skriver tidningen.

TT

Mer läsning

Annons