Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige väntar med beslut om medicin

Annons

Australien stoppar läkemedlet Prexige. Det sker efter två dödsfall som kan knytas till medicinen. Men Sverige väntar med att agera tills EU fattat beslut.

Indragningen av det antiinflammatoriska läkemedlet Prexige i Australien sker efter en granskning av åtta fall där patienterna drabbats av leverskador, enligt nyhetsbyrån AFP. Två av dem har avlidit.

Barbro Gerdén, specialistläkare vid Läkemedelsverkets kommunikationsenhet, säger att man varit medvetna om att det finns problem med Prexige. I den information som följer med läkemedlet står det att man ska vara extra försiktig om man lider av lever- eller njurproblem.

Beslut angående läkemedlet fattas på EU-nivå. Huruvida Prestige kommer att dras in i även i Sverige får man reda ut under veckan.

Användningen av Prexige i Sverige är mycket begränsad. Endast 40 förpackningar har sålts under 2007.

Prexige används för symtomatisk lindring vid behandling av artros i knä och höft. Artros är den vanligaste förekommande reumatiska ledsjukdomen.

Prexige, som tillverkas av schweiziska Novartis, hör till samma grupp av läkemedel, cox-2-hämmare, som Viox vilket amerikanska Merck tvingades dra in 2004.

TT

Mer läsning

Annons