Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige välkomnar Darfurresolution

Annons

FN:s Darfursändebud Jan Eliasson välkomnar gårdagens resolution om en fredsstyrka i Darfur som "ett viktigt framsteg".

Även utrikesminister Carl Bildt är positiv.

Eliasson fortsätter sedan till Khartum för att möta Sudans regering, sedan vidare till Darfur i tre dagar för att träffa lokala ledare.

Även utrikesminister Carl Bildt betonar vikten av samtalen i Tanzania, samtidigt som han konstaterar att Unamid _ namnet på FN-styrkan _ kommer att bli FN:s största fredsoperation.

"Väl på plats kommer insatsen att fylla en viktig uppgift genom att skydda civila och den kommer därmed också att stödja fredsansträngningarna i regionen. Tillsammans med Norge undersöker vi möjligheterna att delta med ett förband i Unamid" skriver Bildt i ett pressmeddelande i dag.

En gemensam norsk-svensk styrka har länge planerats som en del av FN-styrkan, som enligt resolutionen totalt kan uppgå till 19|555 soldater och 6|432 poliser. Norge räknar med att ha sina 200 ingenjörssoldater på plats i Darfur redan vid årsskiftet.

Sudans utrikesminister Lak Amol kallar resolutionen "praktisk" och lovar att samarbeta fullt ut.

Det finländska försvarsdepartementets informationsdirektör Jyrki Iivonen säger att det är möjligt att också finländska soldater kommer att delta i FN:s Darfur-styrka. Iivonen säger till nyhetsbyrån FNB att något beslut ännu inte fattats, men att möjligheterna utreds som bäst.

Finlands totala utlandsinsats på cirka 1|000 personer kan dock inte utökas, vilket gör att personalen i en Darfur-styrka i så fall måste tas från andra uppdrag i världen.

I Danmark lovar försvarsminister Sören Gade (venstre) ett danskt deltagande.

Regeringens stödparti Dansk Folkeparti utesluter emellertid att Danmark skickar marktrupper, transportflygplan eller jaktplan.

Fågelvägen är det minst 60 mil mellan Darfur och närmaste hav.

TT

Mer läsning

Annons