Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige söker EU-miljarder till ESS

Annons

Regeringen hoppas på EU-pengar till mångmiljardprojektet ESS i Lund.

Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) vill att Sverige ska bli först att skramla ihop nog med pengar till räkningen.

Det är inte Potocznik eller EU-kommissionen som avgör om det blir Sverige - och inte de närmaste konkurrenterna Spanien och Ungern - som blir hemvist för elvamiljardersprojektet ESS. Men kommissionen kan bidra med kanske en tiondel, ur EU:s ramprogram för forskning, förutsatt att den övriga finansieringen är ordnad först.

I början av maj ska regeringen lämna in en ansökan om projektmedel till kommissionen. Regeringen gjorde nyligen klart att Sverige ordnar tre av de elva miljarderna ur egen kassa.

Projektet, kallat ESS (kort för European Spallation Source) är en neutronkanon som blir kärnan i en stor forskningsanläggning. Den består i en 600 meter acceleratortunnel som grävs ned i marken. Kanonen kan användas av flera olika vetenskapsgrenar. Det är ett riktigt prestigeprojekt, som också har varit omstritt av miljöskäl på grund av att åtskilliga ton kvicksilver skulle behövas användas.

En miljöprövning ska göras. Den tidigare s-regeringen lade det hela på is med hänvisning till miljön.

Larsson ska fara runt Europa för att samla supporters och stöd till anläggningen. Allan Larsson tror att avgörandet kan ske om några år, 2009, och att Sverige har 50 procents chans att få bygga den.

TT

Mer läsning

Annons