Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige skärper tonen mot Etiopien

Annons

Sverige skärper tonen i sina protester mot Etiopien. Nu är kravet ett omedelbart frisläppande av de tre svenskar som i flera månader suttit fängslade i landet på Afrikas horn.

Utrikesdepartementet (UD) kallade på onsdagen upp Etiopiens ambassadör för att överlämna en formell protest, enligt Ekot. Eftersom utrikesminister Carl Bildt är på resa i Indien blev det kabinettssekreterare Frank Belfrages uppgift.

Det är inte första gången Sverige protesterar mot den etiopiska behandlingen. Men fram till nu har Sverige hållit en något lägre profil och till exempel begärt en rättvis rättsprocess.

Enligt Nina Ersman är onsdagens protest en skärpning jämfört med tidigare hållning.

De tre svenskarna hamnade i etiopisk fångenskap i början av året. De och en 17-årig svenska greps då i Kenya, dit de flytt undan den USA-stödda etiopiska invasionen av grannlandet Somalia.

Svenskarna ingick i en större grupp fångar som via Somalia fördes till Etiopien. Etiopien anklagar dem för att ha stridit på den somaliska islamistmilisens sida mot de etiopiska styrkorna.

Människorättsgrupper kritiserar Etiopien för att hålla fångarna i strid med internationell rätt.

Etiopien släppte den 17-åriga svenskan i mars. Hon har bekräftat att amerikanska utredare från CIA och FBI fått tillåtelse att förhöra fångarna.

TT

Mer läsning

Annons