Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige lämnade ut terrormisstänkt

Annons

Sverige har nu lämnat ut ytterligare en terrormisstänkt man till det tyska rättsväsendet.

Han misstänks för rekrytering av islamister i Tyskland för strid i Irak.

I början av april lämnade svenska myndigheter över en 32-årig jordanier till den tyska riksåklagaren. Beslutet togs under den europeiska arresteringsordern, som gör det möjligt att lämna ut brottsmisstänkta EU-medborgare och andra som uppehåller sig inom unionen till rättsväsendet i det land där de misstänks för brott.

Nu har alltså en 26-årig marockan åkt samma väg, uppger tyska åklagarmyndigheter för AFP.

De båda männen greps i mars av svensk polis, efter tysk efterlysning. De anhölls, häktades, och tingsrätten har därefter fattat beslut att båda ska utlämnas.

Männen bodde tillsammans i en lägenhet i Märsta utanför Stockholm. 26-åringen kom till Sverige i början av året och sökte asyl. 32-åringen ska ha vistats i Sverige i över ett år med uppehållstillstånd.

De misstänks av tyska riksåklagaren för stämpling till terrorbrott tillsammans med en tysk-marockan som sitter häktad i Tyskland.

Denne arbetade för att upprätta en islamistisk cell i Sudan, som på al-Qaidaledaren Usama bin Ladins order skulle slåss mot "korsfararna", enligt tyska myndigheter.

Den nu från Sverige utlämnade marockanen ska i samma organisation ha sysslat med att rekrytera islamister i östra Tyskland, för att sedan sända dem via Syrien till strider mot amerikanska soldater i Irak. Den tidigare utlämnade mannen arbetade även han med terrorcellen i Sudan, enligt tyska åklagare.

Tyska myndigheter fattade misstanke mot de minst fyra personerna i "terroristringen" efter att ha övervakat en chatt på internet när de spanade mot en person misstänkt för stöd till al-Qaida.

De båda utlämnade männen har förnekat brottsmisstankarna.

Tyska riksåklagaren har också inlett förundersökning i ett annat fall med svensk koppling. Fallet gäller brodern till en av de huvudmisstänkta bakom försöket att spränga två regionaltåg i Tyskland förra sommaren. Den huvudmisstänkte sitter häktad i Berlin. Hans bror ska ha bott i Sverige, och upplåtit sin bostad som samlingspunkt för radikala islamister.

De tyska-svenska fallen ses som tecken på att Sverige utnyttjas som stödområde för terrorverksamhet i andra länder, hävdar bland andra Säpo.

TT

Mer läsning

Annons