Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige försvarar fri skilsmässa

Annons

Sverige bromsar EU-försöken att få mer enhetliga regler för hur skilsmässor mellan makar som kommer från olika länder ska avgöras.

Sverige tycker att det är bra som det är.

Tyskland har gjort ärendet om lagvalsregler för skilsmässor till en av sina huvudfrågor under halvåret som ordförande. Den tyska justitieministern Brigitte Zypries vill ta EU-kommissionens förslag så långt som möjligt och har stöd av rätt många länder.

Men det krävs enhällighet för ett slutligt beslut och Sverige, Polen och Malta har haft starka invändningar, av helt olika skäl.

Tanken med förslaget är att göra det mer förutsägbart enligt vilket lands lag en skilsmässa ska avgöras, när det handlar om makar från olika länder. De kanske dessutom bor i ett land som ingen av dem är medborgare i. Och det ska förhindra att en part skyndar sig att begära skilsmässa i det land som har de fördelaktigaste reglerna för honom eller henne.

Enligt Magnus Graner blir det nu fortsatta, men förutsättningslösa, diskussioner. Den tyska justitieministern hävdade att alla nu var överens om riktlinjerna. Men hon sade att frågan om och i så fall när ett annat lands lag ska användas, också länder utanför EU, ska dryftas mer.

Sverige hävdar att det i vissa fall, som förslaget ser ut nu, skulle kunna bli tal om att en svensk domstol skulle kunna tvingas döma efter tysk, polsk eller iransk lag.

Sverige var i princip ensam uttalad motståndare till den aktuella delen av förslaget, men säger sig ha tyst stöd från flera andra bland de 27 medlemsländerna.

TT

Mer läsning

Annons