Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige förhandlar med FN om Darfur

Annons

Säkerhetskraven för att skicka en svensk-norsk FN-styrka till Darfur är ännu inte uppfyllda, säger försvarsminister Mikael Odenberg (m).

Förberedelserna tillsammans med Norge om att sätta in ett ingenjörsförband i Darfurregionen i Sudan är långt framme, uppger Odenberg. Sverige har sedan länge klargjort sin beredskap att sända trupp till det oroliga området. Men förutom svårigheterna att få den sudanesiska regeringen att acceptera större mängder FN-trupper finns en rad säkerhetsproblem.

Sverige och Norge förhandlar nu med FN om kraven. Det handlar om skydd av truppen, om hur personal som skadas ska tas om hand och hur förbandet ska ledas.

Det FN och Afrikanska unionen (AU) främst behöver, och som den svensk-norska bataljonen är tänkt att bidra med, är infrastruktur för att ta hand om större truppstyrkor. Den svenska insatsen ska alltså komma i ett tidigt skede.

Sudan accepterade i april att släppa in en FN-styrka på 3|500 man, vid sidan av de 7|000 AU-soldater som finns i landet. Men de sex attackhelikoptrar som får följa med räcker inte som skydd, enligt Jonsson. En rad andra svåra logistiska problem väntar därutöver.

Vid sidan om det svensk-norska erbjudandet har också Pakistan, Thailand och Kina erbjudit sig att skicka ingenjörskompanier. FN har behov av tre kompanier, vilket innebär att det nordiska alternativet kan visa sig överflödigt. Totalt vill FN sända 20|000 soldater till Darfur, vilket den sudanesiska regeringen vägrar tillåta.

TT

Mer läsning

Annons