Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige erbjuder Darfurtrupp

Annons

Sverige och Norge anmäler som väntat ett gemensamt ingenjörsförband till FN:s och Afrikanska unionens styrka till den krigshärjade Darfurprovinsen i Sudan. Det meddelar utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Den svensknorska insatsen planeras för en period om högst ett år och ambitionen är att styrkan ska vara på plats vid årsskiftet.

"Det är viktigt för Norge och Sverige att bistå FN i det fredsfrämjande arbetet i Darfur. Att framsteg görs i de politiska samtal som nu förs mellan parterna i konflikten är avgörande", säger i pressmeddelandet utrikesminister Carl Bildt och hans norske kollega Jonas Gahr Störe.

I söndags sade ordföranden i Afrikanska unionens (AU) Darfurkommission Alpha Oumar Konaré att FN och AU skulle kunna klara sig med enbart afrikanska trupper i sin gemensamma hybridstyrka i Darfur.

Men uttalandet har mottagits med viss skepsis, eftersom Konaré inte ville redovisa vilka afrikanska länder som ska bidra med trupp. FN presenterade nyligen en lista över asiatiska länder som redan avsatt styrkor för uppdraget.

Och rebeller i Darfur litar inte på afrikanska grannar.

Men FN förfogar över sin del i processen och har ställt förfrågningar till en rad länder. Sverige och Norge fullföljer därför den processen och anmäler nu en styrka på 350 personer.

FN:s säkerhetsråd antog den 31 juli enhälligt resolution 1769 (2007) som auktoriserar en gemensam FN/AU-insats i Darfur (Unamid) för en inledande period om tolv månader. Insatsen kommer att omfatta cirka 26|000 personer, varav cirka 19|500 ska vara militär personal. Unamid kommer därmed att utgöra FN:s största pågående fredsfrämjande insats. Styrkans huvuduppgift är att skydda civila och stödja genomförandet av fredsöverenskommelsen från maj 2006.

Parallellt pågår fredsförhandlingar under ledning av de bägge sändebuden Salim Ahmed Salim (AU) och Sveriges före detta utrikesminister Jan Eliasson (FN).

TT

Mer läsning

Annons