Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige allt populärare i utlandet

Annons

Allt fler utländska turister hittar till Sverige. Många kommer från våra grannländer. Men lågprisflyg och nya direktlinjer gör även att fler ryssar och kineser kommer hit.

Sverige fortsätter att locka till sig allt fler utländska besökare. Mellan 2005 och 2006 ökade antalet utländska gästnätter i landet med nära nio procent. Snittet i Europa låg på fyra procent, enligt Visit Sweden som har uppdrag av staten att marknadsföra Sverige internationellt.

Uppsvinget beror framför allt på fyra saker. Det ena är det ökade direkt- och lågprisflyget. Det andra är att Sverige har blivit bättre på effektiv marknadsföring internationellt.

De två senare faktorerna hänger delvis samman med att svensken är duktig på språk.

Det beror också på att turistnäringen i Sverige börjar inse vad utländska besökare efterfrågar på semestern.

Norrmän, tyskar, danskar, holländare och engelsmän tillhör de mest frekventa utländska besökarna i landet. Men allt fler ryssar, spanjorer och kineser hittar hit.

Många åker till Stockholm. Huvudstaden toppar listan av utländska besökare med totalt 2|941|428 gästnätter 2006. Därefter följer Västra Götaland, Skåne och Värmland.

På femte plats kommer Norrbottens län med ishotellet i Jukkasjärvi, norrsken och samer. Antalet gästnätter i Norrbottens län under 2006 var 697|938, vilket är den högsta ökningen i landet med 26 procent sedan 2005.

Turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade under 2006 med knappt 20 procent jämfört med året innan. Därmed slog den för andra året i rad exporten av personbilar.

TT

Mer läsning

Annons