Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svenskt väder" översvämmar England

Annons

Översvämningssommaren i England är värre än katastrofåret 1947. De två största floderna Severn och Themsen har stigit till rekordnivåer. Vattenmängderna kan spoliera storstilade planer för Londons framtid.

Hundratusentals människor i bland annat Gloucestershire står utan både vatten och el, sedan infrastrukturen dränkts av flodvatten. Myndigheterna meddelade på måndagseftermiddagen att nivåerna i Severn och Themsen nu överstiger de som rådde 1947, ett legendariskt översvämningsår i England.

På en del håll står vattnet sju meter över normalnivån.

Redan i juni drabbades områden längre norrut i England av massiva översvämningar, och kritiken växer nu mot att regeringen inte klarat av vattenmassorna på ett bättre sätt.

Brown ilade efter helikopterturen tillbaka till London och antydde på en presskonferens att växthuseffekten innebär en ny era för väderberedskapen.

De nya översvämningarna, stammande från det ilskna vädersystem som i söndags kväll drog in över Sverige, kommer samtidigt som Browns knappt månadsgamla regering lägger fram planer för hur bostadskrisen ska lösas i sjumiljonersstaden London och andra brittiska metropoler.

Bara i London är det tänkt att hundratusentals bostäder ska byggas de kommande åren, bland annat kopplat till OS 2012. Och eftersom folk föredrar sjöutsikt flockas de flotta projekten mest längs Thames Gateway, Themsens väg österut mot havet. Men Brown aviserar nu att översvämningsrisken kan sätta stopp.

Den skämtglada brittiska pressen noterar ironin i att de makalösa vattenmängderna gör att hundratusentals engelsmän nu är hänvisade till flaskor eller tankbilar för sin vattenförsörjning. "Vatten, överallt vatten men _ inte en droppe att dricka!" utropar The Daily Mail.

The Daily Telegraphs tillfrågade experter skyller vätan på att de blöta vädersystem som andra somrar drabbar främst Skandinavien detta år dumpar sin last också över Storbritannien. "Vi har fått svenskt väder", förklarar tidningen surt.

TT

Mer läsning

Annons