Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt kött kan bli chark - made in Polen

Annons

Swedish Meats måste hårdbanta sina kostnader. En av möjligheterna är alltså att lägga en del av köttförädlingen i Polen där lönerna är lägre.

- Inga beslut är fattade ännu. Vi undersöker saken, säger Swedish Meats informationschef Hampe Mobärg och fortsätter:

- I första hand handlar det om att finstycka sådant kött som ska exporteras vidare, t ex skinka till Italien. Men en del av köttet kan komma tillbaka till Sverige. Då handlar det om sådant kött som i butikerna säljs under handelns egna varumärken. Däremot är det inte aktuellt att förädla kött som säljs under vårt varumärke Scan utomlands.

Dalarnas bondehövding Ulric Isacson är delägare i både Swedish Meats och Siljans Chark och levererar djur till båda. Swedish Meats slakteri i Uppsala ligger närmare hans gård än Siljans Charks i Ickholmen.

- Jag har bara läst om Swedish Meats planer. Om köttet ska på export är det inte så mycket att säga om. Men det gäller att se upp, så att varumärket Scan inte ifrågasätts av konsumenterna, säger han.

Både Per Olsson, vd på familjeägda Melkers i Falun, och Patrik Andersson, vd på Siljans Chark som ägs huvudsakligen av dalabönder och anställda, slår ifrån sig när förädling av svenskt kött utomlands kommer på tal.

- Aldrig i livet, säger båda med en mun.

Men båda känner också av de tuffare tiderna, där handelskedjorna hela tiden pressar priserna. Båda säger också att de trots allt klarar sig hyfsat. Att de är lokala företag som satsar på kvalitet tror de är förklaringen.

- Att handeln påstår att det går att pressa priserna med bibehållen kvalitet är nys. Kvalitet kostar, säger Per Olsson bestämt.

- Vi har hittills kunnat ta lite mer betalt för vår kvalitet och även betala lite mer till bönderna. Vi lever på hög kvalitet och god djuromsorg, säger Patrik Andersson.

Men inte bara handelns prispress är ett problem för branschen. Att få tag i yrkesutbildat arbetskraft, främst styckare och slaktare, är ett annat.

- Vi har medverkat i en utbildning. Men det gick inget vidare. Vi tog emot 19 elever. En del ville ha kunskaperna för jaktlagets skull, några tänkte starta eget gårdsslakteri och andra upptäckte att jobbet var tungt, blodigt och kladdigt och inget för dem, berättar Patrik Andersson och fortsätter:

- Vi kan få tag i folk söderifrån. De stannar bara en tid, sen vill de åka hem till familjen igen. Vi har också några veckopendlare. Vårt största problem är att det inte finns bostäder inom vårt område. Kan vi lösa det är mycket vunnet. Sedan gäller det förstås också att hitta arbete åt medflyttarna, men bostäderna är det viktigaste.

Melkers slaktar inte utan köper köttet på marknaden. Förutom svenskt kött används kött från Irland, Danmark, Finland och Tyskland i företagets produkter.

- Vi söker egentligen inte folk, men när vi behöver är det nästan omöjligt att få tag i yrkeskunnigt folk, säger Per Olsson.

Melkers har förresten på senaste tid byggt upp en egen nisch. Genom köpet av Sörensens Livs AB i Säfsjö har man blivit stor genom förädlingen av fågel till chark. Exempelvis gör man nästan all chark åt Kronfågel och även en del egna varumärken, bland annat med hälsoprofil.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons