Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt genombrott i cancerforskning

Annons

Svenska forskare har upptäckt en ny mekanism som lagar trasigt DNA. Rönen, som publicerades i den ansedda tidskriften Science på fredagen, kan ha stor betydelse för lösningen av cancerns gåta.

De nya resultaten handlar om arvsmassan DNA, som kopieras varje gång en cell delar sig. Fram till själva delningsprocessen hålls de två DNA-bitarna ihop av ett slags klister som kallas cohesin. Om klistret inte fungerar ordentligt kan de nya cellerna få fel antal kromosomer, vilket ofta är fallet i tumörceller.

Camilla Sjögrens grupp har nu visat att cohesin också används för att reparera skadade DNA-strängar, vilket går emot den tidigare uppfattningen bland forskare. Att man nu vet hur cellens lagningsarbete går till kan ha stor betydelse för arbetet med framtida mediciner mot cancer.

Men de nya kunskaperna om cohesinets egenskaper är också viktiga för förståelsen inom andra forskningsområden än cancer. Defekter på kromosomer är orsaken till flera olika missbildningar, som till exempel Downs syndrom.

Science är en av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter och det är bara ett fåtal svenska forskare varje år som får publicera sina resultat i den.

TT

Mer läsning

Annons