Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskfall spär på kritik i Colombia

Annons

Kidnappningen av ett svensk-colombianskt par ökar kritiken mot Colombias hårdföre president. Bortrövandet kom precis som president Uribe självsäkert sagt att gerillarörelsen Farcs gisslan ska fritas av militär.

"Kidnappningsindustrin" i Colombia har blivit högaktuell i och med att polisen Jhon Frank Pinchao häromdagen stapplade fram ur djungeln. Han satt nio år fången hos Farc, och efter att ha flytt i april vandrade han i 17 dygn innan han kunde räddas av en polispatrull.

Pinchao har enligt colombianska medier berättat att han så sent som för några veckor sedan satt fånge tillsammans med Ingrid Betancourt, en fransk-colombianska som tidigare varit presidentkandidat i Colombia och nu tillbringat fem år som kidnappningsoffer hos Farc. Enligt Pinchao är Betancourt fortsatt stridslysten, och hålls ofta halskedjad eftersom hon försökt fly så många gånger.

Den hjärtskärande berättelsen _ det första konkreta livstecknet från Betancourt sedan 2003 _ fick fart på opinionen i Frankrike. Den nyvalde presidenten Nicolas Sarkozy rapporteras häromdagen i telefon till sin kollega Alvaro Uribe ha sagt att han "tror starkt på en förhandlingslösning och under inga omständigheter på fritagning med våld".

Trots det gick Uribe snabbt ut med en order till militären att Betancourt och de tre amerikaner hon hålls tillsammans med ska fritas.

De tuffa tongångarna har gett Uribe stor framgång sedan han valdes 2002. Förra året omvaldes han med stor marginal, och USA öser in politiskt och ekonomiskt stöd i Colombia i takt med att en vänstervåg ledd av Venezuelas president Hugo Chávez sköljer över grannländerna i nordvästra Sydamerika.

Men just i detta känsliga läge har Uribes taktik utlöst stor kritik både i Colombia och Frankrike. Särskilt som det nästan exakt samtidigt framkom att ytterligare en utlänning rövats bort.

En 68-årig svensk och hans 36-åriga colombianska sambo fördes i onsdags bort från sin bostad av beväpnade män, bekräftar svenska och colombianska myndigheter. Det aktuella bergsområdet i provinsen Córdoba, ett 70-tal mil norr om huvudstaden Bogotá, är dock känt som farligt, och det är långt ifrån säkert att det är just Farc som kidnappat dem.

Polisen Pinchao instämmer i helgen i kritiken från bland annat Frankrikes regering och Betancourts anhöriga mot Uribes hårdföra tongångar.

TT

Mer läsning

Annons