Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskars immunförsvar under lupp

Annons

Smittskyddsinstitutet undrar hur väl eller illa rustat det svenska folket egentligen är när det gäller vissa farliga smittor. En ny undersökning ska ge svar på vad framtidens vaccinsprutor borde innehålla.

I dagarna har nästan 9|000 slumpvis utvalda personer, barn och vuxna, fått ett brev från myndigheten med erbjudande om att lämna ett blodprov som ska analyseras och ge underlag till undersökningen.

Syftet är att få en överblick av befolkningens skydd mot de sjukdomar som antingen ingår i dagens vaccinationsprogram _ exempelvis mässling, röda hund och polio _ eller som kan bli aktuella i framtida program. Flera nya vacciner har kommit ut på marknaden de senaste åren, bland annat vaccin mot humant papillomvirus som kan ge livmoderhalscancer, vaccin mot rotavirus som ger diarré- och kräksjuka och vaccin mot invasiv pneumokockinfektion som kan ge lunginflammationer och i värsta fall leda till döden.

Åtminstone hälften av de tillfrågade måste delta för att resultatet ska bli tillförlitligt, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Vaccinationsprogram är en tung pråm att vända och processen tar lång tid. De små förändringar i programmet som genomförs nu baseras till exempel på en liknande undersökning som gjordes för tio år sedan.

TT

Mer läsning

Annons