Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna vill SOS Alarm ska se varifrån du ringer – "Kan spara i genomsnitt 30 sekunder i varje samtal"

SOS Alarm kan se var du befinner dig när du ringer 112.
Det tror drygt hälften av svenskarna som via mobiltelefonen använder nödnumret.
Men det stämmer inte.

Annons
SOS-operatören måste i dag ställa frågor för att fastställa en exakt placering för den nödställde.Foto: Evelina Carborn

I själva verket kommer det bara upp en ungefärlig position baserat på närmaste mobilmast, i genomsnitt tre kvadratkilometer stort, ibland mycket större.

- Tekniken för att kunna skicka en exakt position från den nödställde till SOS-operatören finns sedan länge, säger Björn Skoglund, Tjänsteägare 112 & Krisberedskap vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Erfarenheten från bland annat Storbritannien visar att man på så sätt kan spara i genomsnitt 30 sekunder i varje samtal. Det är långa sekunder för den som är i nöd, och i vår verksamhet är sparade sekunder lika med räddade liv.

Frågorna kan leda till ganska stor frustration hos den hjälpsökande

I dag måste SOS-operatören, med hjälp av frågor fastställa en så exakt placering av den nödställde som möjligt.

En nyligen genomförd Ipsos-undersökning visar att över 90 procent av svenskarna skulle vilja att SOS Alarm får den exakta positionen automatiskt vid 112-samtal.

- Om du ringer till 112 får du svara på frågor om vad som har inträffat, men också om var du befinner dig. Det här måste vi naturligtvis veta för att kunna skicka rätt hjälp till rätt plats. Samtidigt kan frågorna leda till ganska stor frustration hos den hjälpsökande, särskilt om du inte själv kan uppge exakt position, säger Björn Skoglund.

– Det vore förstås bättre om vi i stället kunde förmedla att ”vi vet var du är och vi ska hjälpa dig”. Då kan vi både larma ut snabbare och skapa större trygghet hos dem som är i nöd.

Automatisk positionering finns redan i Storbritannien, Estland, Litauen, Österrike, Island, Belgien, Irland, Finland och Slovenien inom EU samt även Nya Zeeland. Tester pågår i flera länder inom EU, så fler är sannolikt på gång under 2018.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons