Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna tror mest på Reinfeldt

Annons

Svenska folket har större förtroende för och litar mer på statsminister Fredrik Reinfeldts ledarförmåga än socialdemokraternas blivande partiledare Mona Sahlins.

Opinionsinstitutet Skop har undersökt vem som svenskarna tror är skickligast att leda en regering, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin.

Reinfeldt är förkrossande överlägsen, 63,2 procent tror att han är bäst lämpad medan bara 36,8 procent tror på Sahlin.

Också bland tillfrågade LO-medlemmar har statsministern ett starkt stöd, även om fler håller på Sahlin. 43 procent tror på Reinfeldt medan 57 procent tror att det är Mona Sahlin som bäst leder en regering.

Däremot är det jämnt mellan de två om vem som anses vara det bästa festsällskapet. Även om Fredrik Reinfeldt leder på den punkten är det en knapp ledning, 51,2 procent mot 48,8 procent.

Runt 1|100 personer har intervjuats i undersökningen som genomförts mellan den 26 februari till 15 mars i år.

De intervjuade har fått svara på frågan om vem de tror är skickligast leda en regering och vem av de två som det hade varit trevligast att sitta vid samma bord som på en fest.

Även i Göteborgs-Postens Sifos mätning litar väljarna mer på Reinfeldt än Sahlin. På frågan om vem de 1|000 tillfrågade hade störst förtroende för svarade 51 procent Reinfeldt mot 31 procent Sahlin.

Inte ens i den egna väljarkåren är Mona Sahlins ställning stark. Bland s-väljarna har 65 procent störst förtroende för henne medan 82 procent litar mer på moderatledaren.

Bland sin egna väljare har Reinfeldt starkt stöd, 97 procent.

Vänsterpartiets väljare har stort förtroende för den tillträdande s-ledaren. Bland dem har 66 procent störst förtroende för henne.

Bland kvinnor och LO-medlemmar är dock förtroendet större för Sahlin än för Reinfeldt.

TT

Mer läsning

Annons