Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar utreder påstått bombanfall

Annons

Två militära experter från Sverige reste på fredagseftermiddagen till Georgien för att medverka i utredningsarbetet kring ett påstått ryskt bombanfall.

"Vi ska förutsättningslöst skapa oss en bild av vad som skett och förhoppningsvis få en klar uppfattning av det inträffade", säger överste Mats Helgesson, i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Tillsammans med Försvarets materielverks expert på flygburna vapen ska han ingå i en internationell kommission som ska utreda omständigheterna kring den påstådda attacken.

Det var, enligt georgiska myndigheter, i måndags som ett stridsflygplan kränkte georgiskt luftrum och antingen fällde en bomb eller avfyrade en robot på ett fält några mil från Georgiens huvudstad Tbilisi. Föremålet exploderade inte.

Georgiska regeringen hävdar att "bomben" fälldes av ett ryskt flygplan som olagligt tagit sig in i georgiskt luftrum.

Ryssland förnekar inbladning i händelsen och antyder att det kan ha varit ett georgiskt plan som utförde attacken i provokativt syfte.

FN:s säkerhetsråd har skjutit upp en debatt om det påstådda bombanfallet. Säkerhetsrådets kongolesiske ordförande bedömde i torsdags att rådet ännu saknar tillräckligt med information för att kunna ta ställning.

TT

Mer läsning

Annons