Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar lyckliga över hemkomst

Annons

Efter att ha landat på Arlanda på eftermiddagen och återförenats med sina familjer framträdde de svenska byggnadsarbetarna Jari Hjortmar och Stefan Johansson vid en pressträff på flygplatsen, glada men märkbart tagna.

Båda hade sina anhöriga intill sig, båda bar varsitt barn i famnen och förklarade att de nu ska ägna sig åt att busa och leka med barnen.

Hjortmar och Johansson sade att de blivit väl behandlade under fångenskapen i Iran. Riksdagsledamoten Urban Ahlin (s), som också närvarade vid pressträffen, upprepade att inga krav ställts på Sverige för frigivandet och att inga löften av något slag utfärdats av Sverige.

Iran är satt under hård internationell press för att skrota sitt kärnkraftsprogram och anklagas för att vilja utveckla kärnvapen.

Helena Ferndal var på förmiddagen på väg från Falköping till Arlanda tillsammans med åtta månader gamla dottern Alexandra för att återse sin frigivne sambo Jari Hjortmar.

De träffades senast i höstas när hon tilläts besöka honom på området till Evin-fängelset i Teherans norra utkanter.

Beskedet om frigivandet kom för cirka en vecka sedan.

Arbetet med att få de två männen fria ärvde utrikesminister Carl Bildt av den socialdemokratiska regeringen.

Han har då träffat sin iranske kollega personligen.

Under Bildts tid som utrikesminister ställde Iran aldrig några diplomatiska, ekonomiska eller andra krav på Sverige under samtalen om de dömda svenskarna.

TT

Mer läsning

Annons