Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar klagar lite på EU

Annons

Svenskar hör till dem som klagar minst på EU.

I alla fall hos EU:s ombudsman.

Enligt rapporten från ombudsmannen Nikiforos Diamandouros över verksamheten förra året kom drygt 3|800 klagomål in från medborgare, företag och organisationer i de då 25 medlemsländerna.

Av dem kom 54 från Sverige. Det innebär att svenskarna ligger på nedre halvan över anmälningar i förhållande till befolkning.

Spanjorer och tyskar klagar mest räknat i antal ärenden, tillsammans svarar de för en tredjedel av klagomålen.

Bara en liten del av klagomålen blir föremål för utredning, för närvarande finns det fyra pågående svenska ärenden.

Många anmälningar ramlar bort direkt _ ombudsmannen kan till exempel inte ta sig an klagomål på svenska myndigheter.

De upprörda svenskar som förra året ansåg att ombudsmannen borde ta itu med EU-parlamentets dåvarande talman Josep Borrell fick rådet att vända sig till parlamentet. Borrell tyckte, med anledning av att oproportionerligt många svenskar skrivit på ett upprop mot EU-parlamentets flyttrally, att de som inte deltagit i andra världskriget nog inte skulle tycka så mycket om den fredssymboliska EU-placeringen av parlamentet i Strasbourg.

Ombudsmannen hanterar klagomål mot EU:s olika institutioner eller inrättningar i EU-länderna. De flesta, två tredjedelar, av de dryga 3|800 klagomålen förra året riktades mot EU-kommissionen. Det är naturligt eftersom det är den och dess tjänstemän som har mest kontakter utåt.

Nikiforos Diamandouros är förvånad över att så få företag klagar hos honom. Bara några hundra klagomål, fem procent, av anmälningarna kommer från det hållet.

Ombudsmannen oroas över att han förra året var tvungen att skriva ut fler anmärkningar än tidigare över hur medborgarna bemöts av EU-organen.

Han slår fast att gott bemötande handlar om mer än att inte bryta mot lagen, särskilt som EU-ledarna talar mycket om vikten av att komma nära medborgarna.

TT

Mer läsning

Annons