Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar i Etiopien fria

Annons

De tre svenskar som suttit fängslade i Etiopien har frigivits, uppger Cecilia Julin, presschef på utrikesdepartementet.

De tre har fått hjälp av svenska ambassaden i Addis Abeba att ta sig hem till Sverige. De anlände till Sverige på lördagen och håller nu på att återförenas med sina anhöriga.

De tre svenskarna hamnade i etiopisk fångenskap i början av året. De tre samt en 17-årig svenska greps då i Kenya, dit de flytt undan den USA-stödda etiopiska invasionen av grannlandet Somalia.

Svenskarna ingick i en större grupp fångar som via Somalia fördes till Etiopien. Etiopien anklagade dem för att ha stridit på den somaliska islamistmilisens sida mot de etiopiska styrkorna.

Människorättsgrupper har kritiserat Etiopien för att hålla fångarna i strid med internationell rätt.

Sverige har tidigare krävt ett omedelbart frisläppande av svenskarna, bland annat har UD kallat upp Etiopiens ambassadör för att överlämna en formell protest.

Utrikesdepartementet fick först på fredagen information om att de tre svenskarna skulle släppas från fängelset. Några timmar senare satt de på ett flygplan på väg hem.

Utrikesdepartementet har ännu inte fått någon förklaring till varför frisläppandet kom just nu eller om misstankarna mot svenskarna kvarstår.

TT

Mer läsning

Annons