Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar hålls i Etiopien

Annons

CIA och FBI leder förhör med misstänkta terrorister i hemliga etiopiska fängelser, kända för tortyr och övergrepp. Svenskar kan finnas bland de förhörda.

Flera hundra människor, bland dem kvinnor och barn, har i hemlighet förts från Kenya och Somalia till ökända fängelser i Etiopien. Där hålls de fängslade utan åtal och utan att få träffa vare sig advokater eller sina familjer. Agenter från den amerikanska säkerhetstjänsten CIA och den federala polisen FBI har förhört ett antal "särskilt intressanta" fångar från 19 länder, däribland åtminstone en svensk, enligt människorättsgrupper, jurister och diplomater. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Minst fyra svenskar greps vid gränsen mellan Somalia och Kenya efter det att Somalias islamistregim störtades av etiopiska styrkor i slutet av förra året. Via Kenya och Somalia fördes de sedan till Etiopien, där personal från UD har besökt dem. En av dem, en 17-årig flicka, har frigivits och kom förra veckan hem till Sverige. Hon vittnar om att amerikanska agenter besökt det fängelse där hon hölls, för att bland annat ta DNA-prov på fångar. Övriga svenskar antas fortfarande vara fängslade.

Tre personer med svensk anknytning sitter alltjämt frihetsberövade i Etiopien, bekräftar utrikesdepartementet för TT. En av dem är svensk medborgare med somalisk bakgrund, en är svensk medborgare med "annan utländsk bakgrund". Den tredje har permanent uppehållstillstånd i Sverige, men behandlas enligt UD som om han vore svensk medborgare.

De tre har besökts av UD, och svenska Säkerhetspolisen har "varit UD behjälpligt" i ärendet. Departementet arbetar gentemot de etiopiska myndigheterna för att "de frihetsberövades rättigheter ska tillgodoses och att deras fall ska hanteras i en ordinarie rättsprocess."

Vad detta konkret innebär, och hur Säpos roll ser ut, avslöjar UD inte.

Vad som är känsligt i ärendet kan hon inte säga. Sekretessnivån har bestämts av UD:s konsulära enhet, som arbetar med fallet, och UD:s presschef Nina Ersman.

Andra fångar har deporterats från Kenya, dit många somalier flydde vid den etiopiska inmarschen. Ytterligare ett par hundra människor _ de flesta etiopier _ greps i Somalia, enligt en människorättsgrupp och en somalisk regeringskälla.

FBI medger att fångar har förhörts, men hävdar att man bara fått begränsat tillträde till "vissa individer av intresse". CIA vägrar att uttala sig om eventuella förhör.

Enligt diplomatkällor har dock USA en pådrivande nyckelroll.

HRW:s terrorexpert John Sifton går ännu längre. I ett mail kallar han systemet för ett "decentraliserat, utlokaliserat Guantanamo".

TT

Mer läsning

Annons