Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska tidningar oense om Sarkozy

Annons

Frankrike behöver sättas på fötter. Det behövs arbete och en uppryckt ekonomi. Därom är ledarskribenterna på Sveriges tidningar eniga.

Men hur kommer Frankrikes nyvalde president att hantera sin seger, undrar många.

Förorternas ungdomar fruktar poliser och vattenkanoner när de behöver jobb och framtidstro, skriver oberoende liberala Dagens Nyheter.

Nicolas Sarkozy har förvisso ingjutit framtidstro _ i företagskretsar, hos unga med god bakgrund och hos dem som vill ha lag och ordning och skärpta krav. Men om Frankrike ska komma ur sin kris måste det finnas en framtidstro också för dem som röstade på Ségolène Royal, skriver DN.

Äntligen ett riktigt bra val, utropar obundet moderata Svenska Dagbladet. Frankrike har valt reformer i stället för socialistisk lunka-på-politik _ och det är just vad det landet behöver. Det är välgörande om Frankrike upphör att sätta en ära i att inte stå på samma sida som USA och lämnar den hämningslösa antiamerikanism som Jacques Chirac ibland excellerade i. SvD välkomnar att gaullismen går i graven och med den föreställningen om Frankrikes särskilda roll i världen.

Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, påpekar att Sarkozy i sina valtal lovat en högerns sociala och kulturella revansch. "Översätter han de parollerna till praktisk politik väntar snart sociala konflikter i landet", skriver tidningen och konstaterar att den nye presidentens främsta motståndare lever i förorten.

Oberoende Expressen är mer positiv: "Om det är någon som kan få Europas sjuke man _ som Frankrike brukar kallas _ på fötter igen så är det Sarkozy", skriver tidningen men tillägger att alltjämt är frågorna fler är svaren kring den blivande presidenten.

Eskilstuna-Kuriren, liberal, konstaterar att Sarkozy knappast kan vara sämre än Chirac. Att han har en för franska förhållanden mer positiv syn på marknadsekonomin kan göra nytta i ett land som är genompyrt av borgerlig ämbetsmannastyrd regeringskultur. Hur mycket han sedan klarar att uträtta är en annan sak, skriver EK.

På en och samma gång är Frankrike reaktionärt och revolutionärt. I presidentvalet segrade det konservativa Frankrike. Det var väntat men ändå mycket tråkigt, anser Göran Greider i socialdemokratiska Dala-Demokraten. In i det sista fanns ändå något slags hopp om ett galliskt mirakel.

Bakom den nye presidenten står den ekonomiska eliten och 54 procent av väljarna, bland dem Le Pens frustrerade fascister och landets yttersta höger, skriver Arbetarbladet (s). Före valet skrev Sarkozy ut strategin: Spola bort betongens slödder med högtrycksspruta. Så grovt vågar ingen annan reaktionär högerpolitiker i det civiliserade Europa uttrycka sig.

Sydsvenskan, oberoende liberal, skriver: Att sätta fart på ekonomin, mildra motsättningarna i samhället och återge Frankrike en röst i EU, det är bara några av de utmaningar som väntar presidenten. Framgång förutsätter vilja och handlingskraft, men också ödmjukhet och samarbetsförmåga. Problemet med Nicolas Sarkozy är att han tycks besitta rikligt av det förra, men så mycket mindre av det senare.

TT

Mer läsning

Annons