Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ortopeder är på efterkälken

Annons

Dr Montazem från Tyskland som utför stabiliseringsoperationer var i Falun på seminariet som ägde rum i början av november och visade mycket tydliga bilder på instabiliteten hos en skadad i cervikala ledkomplexet. Hans magnifika mångåriga kunskaper i utförda operationer kunde där lätt begripas.

Denne tyske läkare kommer att öppna en mottagning i Enköping i början av år 2007 där han kan ställa diagnoser. Han kommer troligtvis att bli överöst med patienter. Varför kan inte svenska läkare lära sig denna konst när vi vet att det enbart i trafiken skadas cirka 25000 och att minst 2000 blir allvarligt skadade varje år.

Doktor Raija Mikkonen från Finland har gjort en vetenskaplig studie på dessa skador utförd med FMRI (funktionell magnetröntgen med huvudet i ett flertal vinklar) som visades på seminariet i Falun för första gången i Sverige. Undersökning med FMRI tar 2+2 timmar och utförs under två dagar. Doktor Mikkonens studie är ett genombrott och kan därför numera anses vedertaget i diagnostiseringen. Denna nu vetenskapligt bevisade metod utförs sedan så länge flera år ännu tyvärr länge bara i Finland och Tyskland.

Operationer ska diagnostiseras och opereras av duktiga neurokirurger med adekvat kunskap. Operationer utförs i dag i Sverige på andra indikationer såsom reumatiker, artros och cancerpatienter. På Lunds universitetssjukhus har neurokirurgen Hans Säveland utfört drygt 300 stabiliseringsoperationer liknade de doktor Montazem utför.

Nackskadeförbundet ska medverka i Socialstyrelsens referensgrupp i utvärderingen av diagnostik och operationer utförda i Tyskland och USA. Där ska han visa på det mycket föråldrade förhållande som råder i Sverige i dag. Nackskadeförbundet har med uppvaktning av förra regeringen medverkat till att denna utvärdering nu äntligen sättas igång och ska vara färdig den 17 februari 2007.

Att statliga försäkringskassan lutar sig mot den helt privatfinansierade och initierade så kallade whiplashkommissionen (Folksam, Trygg Hansa, Länsförsäkringar och IF) vid sina många avslag och nedsättningar av sjukersättningar för skadade, är en gigantisk skandal för hela svenska samhället. Att dessa försäkringsbolag använder ordet "kommission" visar deras dolda intentioner och hur man medvetet vill vilseleda myndigheter (domstolar) och privatpersoner.

En riktig kommission kan bara utses av statliga verk eller myndigheter.

Före valet lovade alliansen, det vill säga den nya regeringen, att förbättra för nackskadade som ska kunna få diagnos och operationer i andra EU-länder i första hand, när inte denna hjälp kan fås i Sverige.

LARS NILSSON, BERT MAGNUSSON LARS NILSSON OCH BERT MAGNUSSON BOR BÅDA I DALARNA OCH REPRESENTERAR NACKSKADEFÖRBUNDET.

Mer läsning

Annons