Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska naturen i sikte

Annons

Redan i höstas besökte Donimique Colas, gymnasielärare i franska Brest, Falun för att studera engelska. Då märkte hon hur otroligt stor skillnad det var mellan franska och svenska skolor. Hon hörde sig för på Haraldsbogymnasiet om franska gymnasieelever skulle kunna få komma på besök och samtidigt studera den svenska naturen.

Det är första gången skolan har ett sådant här utbyte med Frankrike. Ett syfte med den här resan är också att få elever mer intresserade av språk.

Under veckan bor de franska eleverna hos olika värdfamiljer. Under dagarna som gått så har dom gjort en resa genom Dalarna, och i torsdags var de i Transtrand, Malung. Eleverna var minst sagt fascinerade av skidåkningen, skogen med alla stora träd, och inte minst snön.

De grillade korv i en slogbod längs vasaloppsspåret. Under tiden tog de också prover på lavar och växter, mätte höjd och ålder på tallar och mätte fuktigheten i luften.

Ungdomarna är intresserade av miljöfrågor. Det är något de har med sig från Frankrike med tanke på alla oljeutsläpp i Atlanten längs med den franska kusten. Och de drabbade är bland annat befolkningen i Brest som de franska eleverna kommer från.

Under sitt besök har ungdomarna märkt skillnader mellan Frankrike och Sverige.

-I Sverige kan man diskutera om saker och ting, men ni demonstrerar inte som vi gör. Det är en enorm skillnad på politiken i Frankrike och Sverige. I Frankrike vill man inte ge någon makt till de unga, och de ungdomspartier som finns ser man ner på, säger Jonathan Fontaine.

-Det är skillnad på mycket, inte bara politiken. Ta bara grundskolan till exempel. I Sverige är man mer bakåtlutad, och i Frankrike har man läxor hela tiden. Och säkerheten på vägarna i Frankrike är lika med noll om man jämför med här. Fransmän arbetar och stressar för mycket. Vi borde ta efter er när det gäller det, säger Jonathan.

Tanken är att senare i år ska elever från Haraldsbogymnasiet åka ner till Brest.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons