Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk vinskatt inför EU:s domstol

Annons

Regeringen försvarade i EU:s domstol att skatten på vin är högre än på öl.

EU-kommissionen anklagar Sverige för att gynna svenska ölbryggare.

På tisdagen hölls muntliga förhandlingar i vinskattemålet i EU:s domstol i Luxemburg. Det blev en sammandrabbning med prisjämförelser och försäljningsstatistik som tillhyggen.

Regeringen hävdar att skillnaden i skatt på öl och vin är försumbar.

Hon nämnde att genomsnittspriset för en liter vin är drygt 65 kronor och för en liter öl 30 kronor. Om alkoholskatten var exakt densamma så skulle vinpriset sjunka till knappt 61 kronor per liter. Regeringens poäng är att vin ändå är dubbelt så dyrt och att det är det som har betydelse.

I sin skriftliga inlaga till domstolen hävdar dock kommissionen att konsumenter snarare väljer mellan ett glas vin eller ett glas öl. Alkoholskatten på ett glas vin är 3,31 kronor och på ett glas öl 2,52 kronor. Därtill kommer moms.

Ett glas vin beskattas alltså drygt 30 procent högre än ett glas öl, konstaterar EU-kommissionen. Den menar att eftersom svenskar av tradition är ett öldrickande folk, så finns det än större anledning att vara vaksam på att konsumtionsmönster inte cementeras och att skatter inte används för att favorisera den inhemska produkten.

Att konsumenten skulle basera sitt val av dryck på hur stor del av priset som utgörs av skattepåslag är, enligt regeringen, verklighetsfrämmande.

Oenighet råder också om hur försäljningsstatistiken ska tolkas. EU-kommissionen pekar på att statistik från Systembolaget visar att ölförsäljningen ökade efter att skatten sänktes med 40 procent 1997. Även vinskatten har därefter sänkts, dock inte lika mycket som ölskatten, och följts av ökad försäljning.

Regeringen tycker att kommissionens statistik är bristfällig och att det inte går att utläsa att det är just skatteförändringar som påverkar konsumtionsmönster från år till år. En varm sommar kan medföra att mer öl dricks, medan införandet av lådviner ökade vinkomsumtionen påtagligt, hävdar Sverige, som stöds av EU-landet Lettland.

Sverige sänkte ölskatten den 1 januari 1997 på grund av att alltfler svenskar hade börjat åka över till Danmark för att köpa billigare öl där.

TT

Mer läsning

Annons