Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk uppges dödad i Somalia

Annons

En svensk och flera andra västmedborgare uppges finnas bland dödsoffren efter strider och amerikanska flyganfall mot extrema islamister i Somalias utbrytarregion Puntland.

Enligt internationella medier besköt en jagare från USA:s flotta natten till lördagen ett misstänkt al-Qaidamål i ett otillgängligt bergsområde utanför kuststaden Bargal.

Han tillägger att alla extremister i området "kommer att infångas eller dödas".

Flyganfallen och markstrider har krävt minst åtta dödsoffer, säger Puntlands vicepresident Hassan Dahir Mohamoud till AP. Enligt Mohamoud ska pass som hittats på platsen visa att minst fem av de dödade är utlänningar _ en amerikan, en britt, en eritrean, en jemenit och en svensk.

Svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta uppgifterna om en död svensk, men ska nu försöka kontakta somaliska myndigheter.

USA har inte bekräftat flyganfallen, men har tidigare assisterat somaliska och etiopiska styrkor i strider mot islamister i södra Somalia. Enligt guvernör Yusuf innebär de senaste dygnens dramatik att en ny front nu öppnats upp i den konflikten.

Puntland är en av flera delar av Somalia som sedan anarki utbröt efter störtandet av diktatorn Mohamed Siad Barre 1991 förklarat sig självständiga. Mest framgångsrikt har Somaliland i norr varit, även om "landet" inte erkänns av omvärlden. Puntland utgör mellersta delen av Somalia, det område i nordost som innefattar spetsen på Afrikas horn.

TT

Mer läsning

Annons