Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk stridsbåt stoppade G8-protest

Annons

Soligt, fredligt, olagligt och picknick mitt bland polisbussarna.

Större delen av torsdagens G8-protester blev precis så som arrangörerna ville ha dem. Och polisen verkar instämma.

Men en Greenpeaceaktion havererade, bokstavligen. Sin spektakulära tradition trogen skickade miljöorganisationen 24 personer för att i tre snabbgående gummibåtar ta sig sjövägen genom den förbjudna zonen till det hermetiskt bevakade kurhotellet, där Angela Merkel och hennes gäster satt i överläggningar.

Men en svensk stridsbåt|90 stoppade tillsammans med polisens gummibåtar demonstrationen.

Han vill dock inte kommentera saken ytterligare. Frågan är uppenbarligen småkänslig _ när bilderna av sjöintermezzot spreds på torsdagen uttrycktes på internetforum förvåning över att Sverige på detta indirekta sätt deltar i G8-mötets massiva och kontroversiella säkerhetsapparat.

En aktivist fick lättare skador när några från Greenpeace föll i sjön då en annan polisbåt körde rakt över en Greenpeacebåt.

Någon kilometer därifrån firade tusentals fredliga demonstranter sin seger. De blockerade då sedan över ett dygn en av tillfartsvägarna till Heiligendamm och hade folkfest bara några meter från det numera världsberömda staketet med taggtråd.

Folk kommer och går och demonstranternas logistik verkar fungera utmärkt. Vagnar med mat och vatten dras fram mellan polisbussarna och sändbussar från tv-bolagen, som väntar på det som kanske inte kommer att hända, att polisen häver blockaden.

Poliserna står hjälmlösa framför staketet och några vattenkanoner eller röjningsfordon syns inte.

En bit bort på en mindre väg mot Rostock och Warnemünde håller cirka 20 aktivister ut sedan onsdag förmiddag.

TT

Mer läsning

Annons