Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-kinesiskt miljöavtal

Annons

Miljöminister Andreas Carlgren (c) förhandlade på lördagen fram ett preliminärt avtal med sin kinesiska kollega om kunskapsutbyte på miljöområdet.

I förlängningen hägrar möjliga svenska exportvinster.

Han träffade Zhou Shengxian _ kinesisk minister och chef för landets miljöskyddsmyndighet Sepa (State environmental protection administration) _ under tre timmar på lördagen. Zhou är i Sverige som del i det kinesiska statsbesöket.

De båda länderna ska på söndagen underteckna ett preliminärt avtal, memorandum of understanding (Mou), om utökat kunskapsutbyte på miljöområdet.

Han uppger att kineserna är särskilt intresserade av svenska systemlösningar där hela kedjan med energianvändning, avfallshantering samt utsläppsfrågorna ingår.

Ett annat ämne på tapeten mellan Carlgren och Zhou var miljömässigt hållbar stadsplanering.

I den pågående globala miljö- och klimatdebatten vandrar knappast en enda politiker på vår jord som inte gärna tar poäng på området, och ofta med en retorik präglad av osjälviskhet.

Men för svenska regeringen och näringslivet hägrar självklart också framtida vinster i möjlig export till industrikolossen Kina _ som har enorma miljöproblem _ bortom söndagens Mou.

TT: Finns det ingenting vi kan lära av Kina?

TT

Mer läsning

Annons