Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk etiopienfånge uppvisad i tv

Annons

En av de tre svenskar som hålls fångna i Etiopien har visats upp i etiopisk tv.

Etiopien medger nu att landet håller 41 utlänningar från 17 länder fångna misstänkta för terrorism. I gruppen finns tre svenskar. En fjärde, den 17-åriga dottern till ordföranden i Sveriges islamiska råd Helena Benaouda, släpptes i slutet av mars.

Människorättsgrupper kritiserar Etiopien för att hålla fångarna i strid med internationell rätt. Under flera månaders fångenskap har de inte tillåtits träffa advokat eller kunnat besökas av Internationella rödakorskommittén ICRC, som bevakar hur krigsfångar behandlas.

Däremot har amerikanska utredare från FBI och CIA tillåtits förhöra fångarna, vilket bland andra den frisläppta svenskan bekräftar. Hon och de tre andra svenskarna greps i Kenya i början av året sedan de flytt undan den USA-stödda etiopiska invasionen av Somalia. Då drevs den islamistmilis på flykt som kontrollerat delar av landet.

Efter veckor i kenyansk fångenskap flögs svenskarna och ett 60-tal andra fångar från 16 länder via Mogadishu i Somalia till Etiopien. Det bekräftas av passagerarlistor som kenyanska människorättsgrupper tagit fram. Utlämningen skedde utan rättsprocess.

Efter att tidigare ha förnekat deras existens bekräftade etiopiska myndigheter i tisdags att fångarna finns i landet.

Bara timmar senare ställdes åtta av dem upp framför den etiopiska nyhetsbyrån ENA:s kameror, däribland en 26-årig svensk medborgare. En efter en framförde fångarna översvallande hyllningar till etiopiska myndigheter.

Att visa krigsfångar i tv på det här viset bryter i sig självt mot Genèvekonventionerna enligt ICRC. Därtill har Etiopien en lång historia av brott mot mänskliga rättigheter.

De senaste dagarna ska fångarna ha ställts inför en militärdomstol som kom fram till att 29 av dem "spelat en marginell roll" och ska släppas. Den uppgiften har svenska utrikesdepartementet inte lyckats få officiellt bekräftad, och då förstås inte heller om svenskarna i så fall skulle finnas bland dem som ska friges.

TT

Mer läsning

Annons