Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk död i bombdåd norr om Bagdad

Annons

En svensk man i 30-årsåldern som arbetade som säkerhetsrådgivare åt ett brittiskt företag omkom tillsammans med en kollega i lördags i en explosion norr om Iraks huvudstad Bagdad.

Det är fortfarande under utredning här, av respekt för honom och även av hänsyn till familjen som inte vill ha publicitet, kan vi inte säga så mycket just nu, säger en talesman för det brittiska företaget Genric, till TT.

Enligt talesmannen omkom svensken, som är från mellersta Sverige, och en irakisk Genric-kollega när en bomb exploderade vid sidan av vägen vid orten Balad, cirka 80 kilometer norr om Bagdad i lördags. Männen ska ha omkommit omedelbart.

De Gendric-anställda tjänstgjorde som säkerhetsvakter vid en transportkonvoj med material, uppger talesmannen.

Det rör konvojer för ett företag, och har absolut ingenting med något stridande att göra. Det var rent defensiva uppgifter.

Talesmannen uppger att svensken arbetat för Gendric i Irak i sex månader. Han utbildade också andra i säkerhetstänkande.

Han var den mest respekterade och mest säkerhetsmedvetne man kan tänka sig, säger talesmannen.

Han uppger att företaget har kontakt med mannens familj i Sverige, och ska även träffa föräldrarna inom kort.

Svenska utrikesdepartementet vet än så länge mycket lite om mannen.

Vi vet inte mer än att han omkom i något av de bombattentat som genomfördes, de var rätt så många. Företaget han jobbade åt har kontaktat hans anhöriga och ombesörjer hemtransport av kroppen. Vi har egentligen bara blivit informerade, säger Kent Öberg vid UD:s pressjour till TT.

UD har inga uppgifter om hur många svenskar som är anställda av utländska säkerhetsföretag i Irak.

Vi avråder från alla former av resor och vistelser där och uppmanar de svenskar som befinner sig där att åka därifrån, säger Öberg.

Mer läsning

Annons