Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk delförlust i öltvist med EU

Annons

Det är fel av Sverige att ha högre skatt på vin än på öl, anser generaladvokaten i EU:s domstol i Luxemburg i sitt utlåtande på onsdagen.

EU-kommissionen har stämt Sverige, eftersom den anser att Sverige gynnar inhemska ölbryggare på bekostnad av vinproducenter genom att skatten på öl är lägre än den på vin.

Den svenska regeringen hävdar att skatteskillnaden är försumbar och att den inte är avgörande när svenska konsumenter ska välja mellan att köpa öl eller vin.

EU-kommissionen och den svenska regeringen har lagt fram en mängd statistik och prisjämförelser på vin och öl som bevis i målet. Generaladvokat Paolo Mengozzi konstaterar att oavsett vilka kriterier som används för jämförelsen _ volym, alkoholhalt eller pris _ så beskattas de vinkategorier som konkurrerar med öl med en betydligt högre punktskatt än den som tillämpas för öl.

Han anser att det finns tillräckligt stöd för att hävda att det svenska skattesystemet kan missgynna konsumtionen av vin, som huvudsakligen importeras från andra EU-länder, i förhållande till öl, som huvudsakligen tillverkas i Sverige.

EU:s domstol följer ofta generaladvokatens rekommendation till dom, men inte alltid. Till exempel gjorde domstolen en annan bedömning än generaladvokaten när den nyligen konstaterade att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten.Varken folkhälsominister Maria Larsson eller finansminister Anders Borg vill kommentera generaladvokatens utslag. I stället avvaktar de domstolens beslut.

Advokatens utslag är bara en rekommendation. Domstolen brukar oftast följa samma linje, men senast i fallet med privatimport av alkohol gick domstolen på en annan linje än generaladvokaten.

TT

Mer läsning

Annons