Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven och Örjan gör historien lustfylld

Annons

Stadsvandringarna tog riktig fart i samband med byggnadsvårdsåret 1975. Falu trästad uppmärksammades och Sven och Örjan fick stor del av ansvaret för informationen. Det blev böcker och utställningar.

- Vi använde mjölkförpackningarna också, det var första gången till den här typen av information. Men sedan prövade vi oss själva, berättar Sven.

De guidade vandringarna genom Falun möttes av ett överväldigande intresse redan från början. Svens första tur gick på Gamla Herrgården, Örjan tog "hemmaplanen" Elsborg.

Båda har med åren gått över från det rent byggnadshistoriska till att berätta mer om människor och levnadsöden.

26 år efter de första vandringarna fortsätter folk att komma. En undersökning visar att 90 procent är Falubor. Intresset för hembygden är stort, många går flera gånger, andra är nyinflyttade som vill upptäcka staden.

- Det är roligt när äldre är med och berättar, och kompletterar med sina egna minnen, säger Sven.

Ingen stadsvandring är den andra lik.

- Det är viktigt att ta vara på folks kommentarer och reaktioner. En stadsvandring måste vara en blandning av det förväntade och det oväntade, av basfakta och överraskningar, säger Örjan.

- Man blir ju lite av en skådespelare och får bjuda på sig själv, man måste våga skämta och provocera, kanske sjunga en trudelutt, säger Sven och talar om hur viktigt det är att upplevelsen är lustfylld, även för guiden.

Gensvaret från publiken är viktigt, och Sven är också glad över den respons han får från dem som äger bergsmansgårdar i trakten kring Falun. När de släpper in grupper i sina hem öppnar sig nya världar.

Båda har testat teater för att levandegöra historien.

Sven skrev "Tidernas kalas" som hade premiär på Carl Larssons Tuppen 1986. Pjäsen spelades i 13 år. Den börjar i medeltid med digerdöden. och slutar med den första spelmansstämman i Lövhyddan 1916.

På Elsborg leder Örjan folk in på gårdarna. För tio år sedan införde han nyheten med dramatiserade stadsvandringar, där stadsdelens teateramatörer dyker upp som historiska personer och avbryter guiden.

Mer läsning

Annons