Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket i Leksand

Annons

Så tycks det hända som man inte trodde var möjligt. Leksands kommunstyrelse struntar totalt i folkets vilja och tillstyrker en utbyggd laxodling i vackra Österviken. Det är med stolthet man har berättat för vänner, bekanta och affärsrelationer att man bor i vackra, natursköna och framgångsrika Leksand. Här har så mycket positivt skett för kommunens invånare. Strandpromenaden, Åkerörondellen, Konstmuseet, Gropen och som kronan på verket Ejendals Arena där kommunen bidraget på ett positivt och avgörande sätt. Därför blir besvikelsen så stor när styrande politiker nu trotsar alla byalag runt Österviken och nedför älven och tillåter en utökad laxodling.

Framtida problem med utsläpp och risk för "oljig" vattenyta har lyfts fram men en annan aspekt är också det etiska. I Leksand är vi överens om att hålla en hög standard på olika marknader; hantverk, smide och "hemlagat" ska gälla. Vi är rädda om vår vackra natur, midsommarhelgen, första advent, jul- och nyårshelgerna får en passande och vacker inramning. Politikerna och invånarna har så att säga gått hand i hand.

Flera gånger som bekanta och kompisar som följt med på en båttur, har de frågat vad det är som ligger i vattnet ovanför älvmynningen. När man förklarat att det är en laxodling som kan bli flera gånger så stor tror de att man skämtar.

Som politiker kan man inte i alla lägen låta sig styras av allmänna opinionen. Men i denna fråga som engagerat så många och där samstämmigheten är så överväldigad är det utmanande och direkt dumt att inte lyssna.

CHRISTER SILFVERIN, KARLSARVET, LEKSAND

Mer läsning

Annons