Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveaskog vill samarbeta med turistföretag

Annons

Det är nu några år sedan som Sveaskog på allvar drog i gång sitt samarbetsprojekt. Hittills har man mest jobbat med norrländska turistföretag. Men Sveaskog vill ha fler samarbetspartners.

- Visst vill vi det, säger Bo-Göran Karlsson, Sveaskogs chef för jakt, fiske och naturupplevelser.

De turistföretag i Dalarna som är intressanta för samarbete måste ha sin verksamhet i eller i direkt anslutning till Sveaskogs marker. I Dalarna äger Sveaskog 210 000 hektar produktiv skogsmark plus andra marker och många fina fiskevatten, främst i norra och södra delen av länet.

Produkter man är ute efter handlar om allt från boende till olika aktiviteter med anknytning till skog och fiskevatten, från hundspann och turridning över bär- och svampplockning till olika former av jakt och fiske.

- Vi har i uppdrag av regering och riksdag att göra våra skogar tillgängliga för svenska folket, förklarar Bo-Göran Karlsson.

I stället för att bygga upp en egen turistverksamhet väljer man därför samarbete med lokala företag som behöver tillgång till mark och vatten.

Och Sveaskog har en del att erbjuda sina samarbetspartners:

- Entreprenören har i allmänhet tre huvudproblem: kompetens, marknadsföring och försäljning. Där kan vi hjälpa till, säger Bo-Göran Karlsson.

Kompetensen handlar enligt honom ofta om det som små företag har svårt för, att göra sina produkter till handelsvaror. Till exempel att förpacka aktiviteterna rätt. Sveaskog ställer upp med råd och dåd.

Genom samarbetet får företagen dessutom tillgång till Svea-skogs marknadsförings- och försäljningsorganisation.

- I dag bearbetar vi på både den svenska och den utländska marknaden. Det sker dels genom direktkontakt med kunderna dels deltar vi till exempel i Turistrådets workshops, där vi träffar återförsäljarna av turistprodukter.

Men ni gör väl inte det här gratis?

- Vi är juridisk motpart mot kund och våra partners fungerar som underleverantörer. Det är slutkunden som betalar. Våra samarbetspartners sätter sina priser, som vi sedan lägger ett litet påslag på. Våra partners ska ta ordentligt betalt.

- Det är inte meningen att de ska ge några rabatter när de samarbetar med oss. Inte heller kräver vi exklusivitet. Våra partners får gärna samarbeta med andra också eller sälja direkt till kunder, understryker Bo-Göran Karlsson, som gärna ser att turistföretag i Dalarna hör av sig för vidare diskussioner.

Han påpekar också att Svea-skog är intresserat av att upplåta mark och vatten även till organisationer och enskilda.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons