Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svarttaxi gynnas"

Annons

Förutom kommunledningarna är skrivelsen även riktad till bland andar Siljan Turism, Företagarnas lokalavdelningar samt Transportarbetareförbundet.

Taxibolagen anser att det finns flera oklarheter i förfrågningsunderlaget AB Dalatrafik sänt ut. Där finns exempelvis inget krav på att entreprenörer ska följa gällande kollektivavtal. Avsaknaden av ett sådant krav öppnar vägen för att åkerier som dumpar löner med mera blir de som kommer att teckna om de samhällsbetalda resorna.

Vidare anges i skrivelsen att AB Dalatrafik kräver i upphandlingen att samtliga bilar ska stå den gemensamma beställningscentralen till hundraprocentigt förfogande under schemalagd tid. Det innebär att taxiservicen till allmänheten (privatpersoner och företag) kommer att försvainna då det i nämnda kommuner inte finns underlag för att ha bilar som enbart kör privata kunder.

Exempelvis kommer de företag som nu har avtal med Tågtaxi och Flygtaxi att tvingas bryta dessa kontrakt.

"Även om vi som undertecknat detta brev får avtalet för samhällsbetalda resor i respektive kommun försvinner underlaget för att behålla en egen beställningscentral för privata kunder.

Avsaknaden av en taxiservice med hög tillgänglighet innebär också att svarttaxi gynnas", heter det bland annat i taxiföretagens skrivelse till kommunledningarna runt Siljan.

Som tidigare nämnts har Mora Taxi AB varslat 20 anställda om uppsägning på grund av ovissheten kring pågående upphandling.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons