Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobbshärva avslöjad

Annons

Cirka 3,3 miljoner kronor i skatt beräknas de åtalade ha undanhållit staten i den stora svartjobbshärvan som ekopolisen nu nystat upp.

- Det rör sig om mycket pengar på kort tid, säger kammaråklagare Mikael Hammarstrand.

Borlängebon, sedan tidigare känd av polisen för annan brottslighet, gav sig in i byggbranschen tillsammans med en 71-årig före detta advokat från Stockholm.

Svetsare, snickare, montörer och andra byggjobbare hyrdes ut till behövande företag i Stockholmstrakten.

Ekopolisen kom de båda på spåren efter att Borlängebons bank upptäckt märkliga transaktioner på hans konto. Banken anmälde till finanspolisen som överlämnade ärendet till eko- roteln i Dalarna för utredning.

Den 19 november anhölls Borlängebon, dagen efter anhölls 71-åringen. Båda har suttit häktade sedan den 23 november, misstänkta för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En tredje person är också åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, en 39-åring från Borlänge som misstänks ha varit målvakt åt ett av Borlängebons två bolag.

En fjärde person är efterlyst och anhållen i sin frånvaro, en 63-åring som är misstänkt för samma brott. Han var styrelse-ledamot i det bolag som åklagaren hävdar att Borlängebon och 71-åringen hade tillsammans, och är skriven på 71-åringens adress. Enligt åklagaren fungerade även han som målvakt.

Till rättegången har polis kallats för att vittna om att 63-åringen, som har ett digert kriminalregister, knappast klarar att driva en rörelse i allmänhet och i synnerhet inte en rörelse i byggbranschen.

Istället finns det två hjärnor bakom målvakterna:

- Borlängebon och 71-åringen har tillsammans drivit ett företag som hyrt ut arbetskraft till byggbranschen. Men de har inte betalat skatt eller arbetsgivaravgifter, hävdar Mikael Hammarstrand.

Uthyrningsföretaget har haft säte i Stockholm, men det är Borlängebon som skrivit ut fakturorna.

Fakturorna ska han, enligt förundersökningen, ha sålt till ett finansbolag i Lund som tog 5-6 procent i provision. Betalningen för fakturorna tog Borlängebon omedelbart ut i kontanter som han sedan gav direkt i handen till de cirka 40-talet anställda bygg-jobbarna.

Därefter åkte han till Stockholm och betalade 71-åringen, som tog en provision motsvarande momsbeloppet, plus tio procent.

- Jag hävdar att 71-åringen är hjärnan bakom upplägget, säger åklagaren.

Det som blev över efter att 71-åringen fått betalat hamnade i Borlängebons ficka, hävdar åklagaren. I runda tal beräknas Borlängebon ha håvat in 40 000 kronor svart i månaden.

71-åringen och Borlängebon drev sitt byggbemanningsföretag i fyra månader innan något hände som gjorde att de båda bröt med varandra i juni i år.

Därefter startade Borlängebon ett nytt byggbemanningsföretag, den här gången med den med-åtalade målvakten, en 39-åring från Borlänge.

Upplägget var detsamma.

39-åringen stod som ägare, men det var Borlängebon som skötte fakturaförsäljningen till finansbolaget och som gav byggjobbarna pengar rakt i handen var fjortonde dag.

Vägen via finansbolaget som köpte upp Borlängebons fakturor gjorde att han inte behövde uppge något postgironummer till de företag i Stockholm som köpte tjänster. Betalningsströmningarna till honom doldes på så vis.

I november, efter sex månaders verksamhet, sprack bubblan. Med en dags mellanrum greps Borlängebon och 71-åringen.

De byggjobbare som fått pengar rakt i handen var fjortonde dag bör var noga med att ta upp sina inkomster från Borlängebons bemanningsföretag när det är dags att deklarera nästa år.

- Jag utgår från att skattemyndigheten kommer att intressera sig för hur de redovisar sina inkomster, säger Mikael Hammarstrand.

De åtalade skyller på varandra, och förnekar i huvudsak brott.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons