Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartbyggen ökar i takt med byggandet

Annons

Då byggnadsnämnden senast sammanträdde så fanns ett flertal svartbyggen på listan.

Mest är det Timellinspirerade fritidshusägare som chansar på att bygga ut stugan, utan att söka bygglov.

De som ertappas drabbas av höga extraavgifter, ibland också av vitesföreläggande om att riva det olovliga bygget.

Här är några "svartbyggen":

3 En olovlig tillbyggnad av fjällstugan med 22 kvadratmeter kostar för ägaren till att börja med 14 700 kronor i byggnadsavgift. Dessutom lämnas ärendet till länsrätten för prövning av ytterligare tilläggsavgift. Eftersom tillbyggnaden är alltför hög så måste ett betongvalv göras om och sänkas. Detta ska vara gjort senast 1 mars annars hotar byggnadsnämnden med ett vitesföreläggande på 25000 kronor. Innan detta blivit gjort så kan bygglov inte beviljas.

3 En annan fjällstugeägare får "böta" nästan 13 000 för en tillbyggnad på 22 kvadratmeter. Då svartbygget är större än tio kvadratmeter så ska länsstyrelsen bedöma om fastighetsägaren dessutom ska tvingas betala en tilläggsavgift.

3 Ett litet svartbygge på blott sju kvadratmeter kostar nästan 13000 kronor i byggnadsavgift för stugägarna. Sedan tillkommer den vanliga bygglovsavgiften på 3200 kronor för att få bygget godkänt i efterhand.

3 Som en form av svartbygge räknas också det fall där en fastighetsägare i norra kommundelen ställt till med ett olovligt upplag som omfattar minst ett 20-tal bilar och skrotbilar. Här kräver nämnden att länsrätten ska utdöma ett tidigare nonchalerat vitesföreläggande på 25 000 kronor. Därtill ska fastighetsägaren ta undan bilarna senast 1 februari, annars ordnar byggnadsnämnden med handräckning som ägaren då kan tvingas att betala.

3 På en annan privat fastighet upptäcktes svartbyggen som tillsammans mättes upp till nästan 150 kvadratmeter - förråd, inglasat uterum, carport, skärmtak, växthus, sammanbyggnad av garage-bostad med mera. Fastighetsägaren hade fått uppfattningen att bygglov inte behövdes då gården ligger utanför samlad bebyggelse, men friheten från bygglov gäller bara för mindre tillbyggnader. Ägaren har bitit i det sura äpplet, rivit nästan alla de olovliga byggnaderna och slipper undan med en byggnadsvgift på 1200 kronor för en mindre del som står kvar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons