Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta utstöts från cherokeefolket

Annons

Indianfolket i USA cherokeserna kör ut ättlingar till svarta slavar. Det är resultatet av en folkomröstning inom den indianska nationen i lördags.

Cherokeserna är den näst största indiangruppen i USA (efter navajo) och omfattar drygt en kvarts miljon människor.

På 17- och 1800-talen höll cherokeserna svarta slavar och ställde sig på de slavägande sydstaternas sida i inbördeskriget. Nordstaterna segrade och upphävde slaveriet 1866. Samma år tillerkändes den cherokesiska nationen vittgående rättigheter, bland annat suveränitet i nivå med delstaternas och den exklusiva rätten att själv definiera vilka som skulle vara medborgare i nationen.

Med tiden har USA också givit privilegier som hjälp med bostäder, hälsovård och stipendier åt studielystna.

Bland cherokeserna lever ättlingar till svarta slavar - så kallade Freedmen - svarta som är eller varit gifta med cherokee samt dessa senares ättlingar.

Redan 1983 gjorde cherokeserna ett försök att utdefiniera de svarta ur nationen, men en domstol återinstallerade dem.

Nu hölls en folkomröstning där 77 procent av cherokeserna i Oklahoma (deras främsta hemtrakt bredvid North Carolina) antog ett tillägg till författningen som berövar Freedmen och de övriga svarta rätten att kalla sig cherokeser; 23 procent röstade mot.

Utomstående kritiker menar att det mest handlar om att minska antalet personer som ska dela på statliga bidrag.

Hövdingen över cherokee, Chad Smith, sade att utomstående inte ska blanda sig i saken. Men opponenter talade om en rasistisk ådra hos cherokee:

TT

Mer läsning

Annons