Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sökande efter Minneapolisdöda

Annons

Strömmar och kringvirvlande betong försvårar det fortsatta letandet efter lik i Mississippifloden. På lördagen besöker USA:s president George|W Bush den rasade bron i Minneapolis.

Antalet saknade och döda hade dock skruvats ner kraftigt jämfört med uppskattningarna i torsdags. Fem personer hade hittats döda och åtta saknades.

Trots att kostnaden i människoliv alltså inte är mycket större än en rejäl trafikolycka har bilderna på den rasade Interstate 35W-bron skakat USA och världen. President Bush skickade i torsdags sin transportminister Mary Peters till platsen, på fredagen kom presidenthustrun Laura och på lördagen besöker presidenten själv Minneapolis.

Bärgningen av bilar och offer ser ut att dra ut på tiden.

För USA som helhet väcker det svåraste broraset på över 20 år frågor om infrastrukturen. Transportdepartementets data om landets 600|000 broar visar att omkring en fjärdedel 2005 ansågs ha bristfällig och förlegad konstruktion.

Ilska har börjat visa sig sedan det framkommit att varningar utfärdats redan 1990 för att Minneapolisbron hade allvarliga tekniska problem.

Representanter för myndigheterna understryker att det kan ta månader eller år att avgöra vad som orsakade raset. Men det hindrar inte krav på en omedelbar granskning av USA:s alla broar och vägar.

TT

Mer läsning

Annons