Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt enas EU om nytt fördrag

Annons

Polen, Tjeckien och Storbritannien kan förstöra alla tendenser till firande på midsommarens EU-toppmöte.

EU-ordföranden Tyskland har fem dagar på sig att hitta en lösning för EU:s fördrag.

En taxiresa bort inledde strax därefter EU:s utrikesministrar sitt möte, för att sortera ut ståndpunkterna inför slutbataljen om hur det fallna förslaget till konstitution för EU ska arrangeras om så att det kan accepteras i samtliga 27 medlemsländer.

Konstitutionen, som röstades ned av franska och nederländska väljare i folkomröstningar 2005, ska bland annat ge EU en ordförande vald på flera år och en utrikesminister, för att stärka EU i framför allt utrikespolitiken. Majoritetsbesluten ska bli fler, vilket innebär att enskilda länder får svårare att stoppa förslag de inte gillar. Stadgan för grundläggande rättigheter ska, var det tänkt, göras till en del av EU:s "grundlag", eller fördrag.

Arton länder, samt Sverige, vill behålla så mycket som möjligt av det som fanns i konstitutionen. Frankrike har talat mycket för ett förenklat, bantat fördrag som kan antas utan folkomröstningar.

Polen, Tjeckien, Storbritannien och Nederländerna vill ha stora ändringar, trots att de tre förstas regeringar sagt ja en gång. Nederländerna måste kunna visa att något har förändrats för att få det nederländska parlamentet att säga ja och undvika en folkomröstning.

Nederländerna vill att de nationella parlamenten, som den svenska riksdagen, ska ges rätt att stoppa förslag från EU-kommissionen. Det gillar inte kommissionen.

Ett system där nationella parlament kan lägga veto skulle kunna kasta nytt grus i EU:s beslutsmaskineri, fruktar kommissionen som i dag har närapå ensamrätt att lägga förslag till lagar i EU.

Men det är i första hand Polen som verkar kunna hindra en kompromiss om ett nytt fördrag på EU-toppmötet. Den polska regeringen vill att Polen ska få mer röstvikt i förhållande till de stora EU-länderna i EU:s beslutssystem. De två tvillingbröderna Kaczynski som leder Polen, premiärminister Jaroslaw och Lech, president, har viftat med veto om inte Polen ges större tyngd.

Deras enda utrikes sympatisör verkar vara Tjeckien.

TT

Mer läsning

Annons