Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart eller kvinnlig president OK

Annons

En stor majoritet av amerikanerna säger att de är redo att rösta på en svart eller en kvinnlig presidentkandidat. 92 procent kan tänka sig att rösta på en svart kandidat, och 86 procent skulle kunna lägga sin röst på en kvinna.

Samtidigt är det långt ifrån lika många som tror att landet i övrigt är redo att acceptera en svart eller en kvinnlig president. På frågan om USA är redo för en svart president svarade 59 procent ja, medan 58 procent trodde att landet var redo för en kvinna i Vita huset, enligt en mätning som publiceras i tidskriften Newsweek.

För första gången finns en svart amerikan och en kvinna i startfältet inför nästa års presidentval. Den svarte senatorn Barack Obama tävlar med senator Hillary Clinton om demokraternas kandidatur.

På frågan om de kan tänka sig att rösta på en kandidat med latinamerikanskt ursprung var väljarna mer tveksamma. 81 procent svarade att de kunde tänka sig att själva stödja, men bara 39 procent trodde att landet var redo för en latinamerikansk president. Det är dåliga nyheter för demokraten Bill Richardson, den ende kandidaten hittills med den bakgrunden.

TT

Mer läsning

Annons